Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • CO2mpensating by Planting
  • 07.12.2021. 17:00

Tisuću volontera - šumoboraca u mjesec dana posadilo 15 tisuća stabala

Riječ je o CO2mpensatign by Planting, prvom hrvatskom programu kompenzacije emisija CO2 sadnjom stabala. Projekt organiziraju Savez izviđača Hrvatske, agencija Heart i Hrvatske šume.

Foto: Savez izviđača Hrvatske
  • 1.800
  • 351
  • 0

"U nepunih mjesec dana uključilo se više od tisuću volontera koji su uz pomoć šumara iz Hrvatskih šuma, do sada posadili više od 15 tisuća sadnica", izjavio je Dan Šicer, glavni koordinator projekta CO2mpensating by Planting i poslovni direktor Saveza izviđača.

"Trenutno se pošumljavaju područje Demerja kod Zagreba, šuma Žutica kod Ivanić Grada i područje Slatine na otoku Čiovu gdje je šuma uništena nametnikom potkornjakom" kazao je dodavši da je u idućoj godini u planu proširiti akcije pošumljavanja i na Slavoniju, Gorski Kotar i druga područja te uključiti tisuće novih "šumoboraca" diljem Hrvatske.

Kako navodi, osim izviđača koji su prisutni u svim akcijama, u pošumljavanjima sudjeluju i učenici srednjih škola, studenti, zaposlenici tvrtki partnera, ali i brojni drugi volonteri.

CO2mpensating by Planting je projekt kojeg organiziraju Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i agencija HEARTH kao inovativni odgovor na posljedice klimatskih promjena. Ovo je prvi ovakav program u Hrvatskoj, ali i čitavoj regiji, a namijenjen je tvrtkama, institucijama i drugim organizacijama te svim ostalim zainteresiranima koji sadnjom stabala žele nadomjestiti proizvedene emisije CO2 i neutralizirati vlastiti ugljični otisak te postati pozitivan primjer brige za okoliš i zajednicu.

Do kraja godine još 25 tisuća novih stabala

U sklopu kampanje, provode se i interaktivne edukativne radionice po srednjim školama kroz edukativni program nazvan Šumoborci. To je edukativni dio kampanje, a svi zainteresirani mogu kroz akcije pošumljavanja posaditi svoje sadnice i time nadomjestiti dio emisija CO2 iz vlastitog ugljičnog otiska.

Kroz projekt se pošumljavaju šumska područja u Hrvatskoj koja su već uništena djelovanjem klimatskih promjena. Prve akcije krenule su početkom studenog, a do kraja godine u planu je posaditi više od 25 tisuća novih stabala. Akcije se nastavljaju i idućih godina.

Plan im je uključiti tisuće novih volontera 

Kako navode organizatori, ovaj je projekt osmišljen kako bi pružio mogućnost onima koji zagađuju malo, ali i onima koji zagađuju puno više, da sadnjom stabala u potpunosti ili pak djelomično neutraliziraju svoje po prirodu štetno djelovanje. Time se omogućava uvođenje ravnoteže između onoga čime prirodi štetimo i onoga čime prirodi možemo pomoći.

Naime, svim volonterima koji se kao Šumoborci uključe u akcije sadnje, posredstvom partnera i pokrovitelja kampanje osigurani su prijevoz, hrana i piće, radne rukavice, alat za sadnju i sadnice te stručna pomoć stručnjaka Hrvatskih šuma.

Pokrenut prvi hrvatski program nadoknade emisija CO2 sadnjom stabala

Uz akcije pošumljavanja, u sklopu edukativnog programa Šumoborci, održavaju se i edukacije u srednjim školama koje provode certificirani stručnjaci udruge Tatavaka. Tako su već u 10-ak srednjih škola održane radionice naziva "Klimatski kolaž" kroz koje učenici kroz interakciju uče o uzrocima i posljedicama klimatskih promjena, ali i o tome što kao društvo, zajednica i pojedinci možemo činiti kako bismo te posljedice i negativne učinke u budućnosti umanjili.


Fotoprilog


Tagovi

CO2mpensating by Planting Ekološki projekt Pošumljavanje Savez izviđača Hrvatske Dan Špicer Šumoborci


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]