Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj tartufa
  • 07.03.2019. 15:45
  • Varaždinska, Varaždin

Tartufarstvo je potencijal i Varaždinske županije, još kad se sljubi sa zagorskim puranom!

Preliminarno istraživanje koje smo proveli prošle jeseni na deset lokacija u Varaždinskoj županiji pokazalo je izvrsne rezultate. Na svim smo lokacijama pronašli podzemne gljive, a od 40 prikupljenih uzoraka čak 28 su bili tartufi, istaknuo je dr.sc. Željko Zgrablić iz Hrvatskog šumarskog instituta.

Foto: Igor Čolaković
  • 1.408
  • 72
  • 0

Istraživanje koje su prošle jeseni proveli stručnjaci Hrvatskog šumarskog instituta pokazalo je kako je tartufarstvo još jedan značajni potencijal Varaždinske županije.

"Istraživali smo uz pomoć dresiranih pasa lokacije širom Varaždinske županije. Dvije smo podzemne gljive prvi put pronašli na području Hrvatske, a na nekoliko lokacija pronašli smo doista krasne primjerke zimskog i ljetnog tartufa. Iako smo praktično ovim istraživanjem tek zagrebli po površini, ustanovili smo kako Varaždinska županija ima veliki potencijal u tartufarstvu, a posebno valja istaknuti tartufe koje smo pronašli u Arboretumu u Opeki", rekao je na prezentaciji dr.sc. Željko Zgrablić.

Plantažni uzgoj tartufa u Vinici

Istraživanje, koje je financirala Turistička zajednica Varaždinske županije, prvi je korak u snažnijem razvoju tartufarstva u ovom dijelu Hrvatske, koje će Županija nastojati povezati s lokalnom turističkom i gastronomskom ponudom i tako povećati njenu dodanu vrijednost.

"Kroz tartufarstvo možemo povezati ruralna područja, naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva i kuće za odmor s pričom. Sve to nam daje priliku da se s tim proizvodom pozicioniramo i izvan naše Županije", naglasio je Mladen Jakopović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Varaždinske županije.

Crni tartufi se već nekoliko  godina s uspjehom uzgajaju i u plantažnom uzgoju, što doprinosi potpuno novom pristupu obrade poljoprivrednih zemljišta na području Varaždinske županije.

Dr.sc. Željko Zgrablić 

"U našoj županiji imamo i nekoliko pilot projekata plantažnog uzgoja tartufa, a nakon ovog istraživanja Županija će nastaviti poticati i plantažni uzgoj, jer su tartufi iz takvog uzgoja bolje kvalitete. Tartufarstvo je jedan od neiskorištenih potencijala ove županije, stoga, po uzoru na Istarsku županiju, nastojimo razvijati tartufarstvo te ga povezivati s turističkom i gastronomskom ponudom. U Centru kompetencije u Vinici tako ćemo uskoro započeti i novi pilot projekt vezan uz plantažni uzgoj tartufa", najavio je na prezentaciji Radimir Čačić, župan Varaždinske županije.

Iznenađujuća kvaliteta i intenzivni miris

On je istaknuo kako je tartufarstvo u većem dijelu naše zemlje i dalje neorganizirano, stoga će Županija nastojati povezati tartufare te poticati otkup, preradu i plasman tartufa, prvenstveno kroz lokalnu turističku i gastronomsku ponudu.

"Ovdašnji tartufi su iznenađujuće kvalitete i intenzivnog mirisa, posebice, zimski tartuf, koji se može krasno sljubiti s našim tradicionalnim jelima, primjerice sa zagorskim puranom", rekao je Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, koji je za ovu prigodu pripremio pogačice od sira s bučiniom košticama i tartufom, teletinu s tartufima te raviole punjene guščjom jetrom i tartufima.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Tartuf Varaždinska županija Uzgoj tartufa Zagorski puran


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.