Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smrekov potkornjak
  • 10.11.2016. 09:00

Sva stabla zaražena potkornjakom ćemo posjeći

Hrvatske šume, Šumarski fakultet i šumoposjednici dužni su započeti provođenje mjera na zaraženom području u roku od 30 dana.

Foto: Marek Matecki/CILP
  • 2.421
  • 255
  • 0

Ministar Tomislav Tolušić posjetio je Gorski kotar na čijem području je otkriven štetni organizam smrekov pisar (potkornjak).

Na području nekoliko jedinica lokalne samouprave u Gorskom kotaru - Čabar, Delnice, Vrbovsko, Brod Moravice, Fužine, Lokve, Mrkopalj, Ravna Gora i Skrad - otkriven je potkornjak koji napada obične smreke.

Žurne mjere - sječa i uklanjanje!

"Počinjemo sa žurnim mjerama suzbijanja potkornjaka - sva zaražena stabla će biti označena, posječena i uklonjena iz šume. Pozivam sve šumoposjednike da se odazovu i krenu sa žurnim postupcima kako bismo spriječili širenje ovog opasnog nametnika", rekao je ministar Tolušić dodajući da "šumoposjednici upisani u Upisnik šumoposjednika imaju pravo na naknadu troškova za radove, sanaciju i obnovu šumskih sastojina".

Sprečavanje širenja potkornjaka

Sukladno Naredbi o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja smrekovog potkornjaka, Hrvatske šume, Šumarski fakultet i šumoposjednici dužni su započeti provođenje mjera na zaraženom području u roku od 30 dana. Ako šumoposjednik ne poduzme odgovarajuće mjere, Ministarstvo poljoprivrede će za provedbu mjera ovlastiti pravnu osobu sukladno Zakonu o šumama.

Za šumoposjednike u zaraženom području koji neće započeti provođenje mjera u roku jer su odsutni, nepoznatog boravišta ili se radi o neriješenim imovinsko-pravnim pitanjima, općinski načelnik, gradonačelnik odnosno župan, na čijem području se nalaze zaražene šume, ovlašteni su uspostaviti privremeno upravljanje tim šumama u skladu s Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Nagli porast populacije štetnika

"Kroz Program ruralnog razvoja RH privatnim šumoposjednicima je na raspolaganju oko 40 milijuna kuna za pokrivanje svih troškova biološke obnove njihovih šuma uključujući i besplatno stručno savjetovanje", istaknuo je ministar Tolušić.

Smrekov potkornjak jedan je od najznačajnijih europskih štetnika kojemu je domaćin obična smreka. Posljednjih godina, u cijeloj Europi, ali i u svijetu, došlo je do naglog porasta populacija i šteta od potkornjaka uzrokovanih klimatskim promjenama (ekstremne vremenske prilike, sušna razdoblja i sušne godine).

Ovaj štetnik stalno je prisutan u smrekovim šumama i svake godine uzrokuje određene štete čija veličina ovisi prije svega o vremenskim prilikama, gustoći populacije te dostupnosti resursa za hranu i razmnožavanje. U suzbijanje smrekova pisara uključene su sve službe Ministarstva poljoprivrede, uz stručnu potporu Šumarskog fakulteta i Hrvatskog šumarskog instituta.

Foto: Marek Matecki/CILP


Tagovi

Potkornjak Tomislav Tolušić


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]