Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumski nasadi
  • 17.02.2019. 09:00

Šumske sadnice: O upotrebi drveća razmišljajte prije sadnje

Izbor šumskih sadnica treba ovisiti od namjene kada drvo stasa za sječu. Želite li ogrjevno ili građevinsko drvo, ovaj tekst može vam olakšati izbor.

Foto: Bigstockphoto/berezko
  • 2.571
  • 158
  • 0

Hoćete li zasaditi listopadno drveće ili četinjače, kao i koje vrste, ovisi o tome hoće li naraslo i posječeno drvo biti namijenjeno ogrjevu ili građevinarstvu i industrijskoj preradi. Evo upotrebnih karakteristika nekih vrsta drveća.

Bagrem za stupove, bukva za parket

Bagrem je najbolje drvo za pravljenje špalirnih stupova u voćnim i vinogradarskim nasadima, ali je odličan i za ogrjev, jer ima visoku energetsku vrijednost.

Bukva je zbijeno, teško drvo koje se lako polira. Na zraku brzo propada, a u vodi i u vlažnim uvjetima pokazuje izuzetnu otpornost. Koristi se za izradu parketa, namještaja, glazbenih instrumenata, ali je dobro i za ogrjev.

Brijest se koristi u građevinskoj stolariji, a breza u industriji namještaja. Bor gotovo ima svestranu upotrebu - za građu, namještaj i ogrjev. Iz njegovog drveta se dobivaju smola, katran, terpentin (eterično terpentinsko ulje), kolofonij.

Od jele i smreke - katran i olovke

Četinjače vrste jela i smreka imaju lako i meko drvo, s tim što je jelovo nešto kvalitetnije i upotrebljava se u građevinarstvu, industriji celuloze i papira, kao i za izradu glazbenih instrumenata. Drvo smreke (smrče) se lako reže i obrađuje pa je bez premca u izradi grafitnih olovaka.

Iz drveta jele se dobivaju smola, katran, terpentin, kolofonij, ocat, tvar za štavljenje životinjskih sirovih i sušenih koža.

U grupi lakog i mekog drveća spadaju: jablan, iva, lipa, crna i bijela topola. Koriste se kao unutrašnji građevinski materijal, a za izradu šibica najbolje je jablanovo drvo. Lipa je dobra za namještaj i glazbene instrumente. Crna i bijela topola se upotrebljavaju u industriji celuloze i ambalaže.

Dud i jasen veoma traženi na tržištu

Tvrdo drveće - grab, dud i jasen su vrlo traženi na tržištu. Dobro je za ogrjev, ali i za druge namjene. Grab je dobar za glazbene instrumente, dud u građevinarstvu i izradi bačvi, dok se jasen upotrebljava u stolariji i strojogradnji.

Orah, višnja, trešnja i javor - idealni su za izradu namještaja, a uz to imaju visoku energetsku vrijednost kao ogrjev.

Paulovnija je najbrže rastuće i vrlo lako drvo. Za 30 posto je lakše od bilo kojeg drveta. Dobro je za građu, a energetski je jednako najboljem ugljenu. Koristi se i za proizvodnju peleta.

Hrast je otporan na truljenje

Hrast posjeduje veliku tvrdoću, dugovječnost i lijepu teksturu (na presjeku ima lijepe šare). Koristi se za izradu brodova, za podvodnu gradnju, jer je otporan na truljenje. Primjenjuje se i u izgradnji vagona, stolarije, namještaja, bačvi.

Kora hrasta se koristi za izradu čepova (hrast plutnjak), kao i za štavljenje koža životinja. Plod od ove vrste drveća - žir osnovna je hrana u ekološkoj proizvodnji i hranidbi svinja.


Tagovi

Šume Četinjače Drvo bukve Smreka Jela Nasad višnje Nasad trešnje Obrada drveta Namjena drveta


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar,kao i urednik, tiskanih i elektronskih medija, bogat iskustvom u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]