Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potkornjak
  • 16.11.2016. 16:30

Šumoposjednici do prosinca moraju reagirati

Objavljena Naredba o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje potkornjaka!

Foto: pixabay.com, Skeeze
  • 3.501
  • 367
  • 0

11. studenoga 2016. godine objavljena je Naredba o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje štetnog organizma Ips typographus (L.) - osmerozubi smrekov pisar (NN 103/16).

Ovim putem obavještavamo šumoposjednike Gorskoga kotara čije šume se sukladno Naredbi nalaze u zaraženom području, da su dužni započeti provođenje mjera zaštite šuma za sprječavanje širenja i suzbijanje potkornjaka u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu Naredbe.

Konkretno, to znači da su Savjetodavnoj službi dužni podnijeti Zahtjev za doznaku stabala u svojoj šumi najkasnije do 12. prosinca 2016. godine.

Obavijest šumoposjednicima Gorskoga kotara

Ukoliko šumoposjednik ne poduzme odgovarajuće mjere Ministarstvo poljoprivrede će za provedbu mjera ovlastiti pravnu osobu sukladno čl. 11. Zakona o šumama, a mjere će se provesti na teret šumoposjednika.

Za šumoposjednike u zaraženom području koji neće započeti provođenje mjera u roku jer su odsutni, nepoznatog boravišta ili se radi o neriješenim imovinsko-pravnim pitanjima, općinski načelnik, gradonačelnik odnosno župan, na čijem području se nalaze zaražene šume, ovlašteni su uspostaviti privremeno upravljanje tim šumama u skladu s Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Odgovorno gospodarenje

"U borbi protiv širenja potkornjaka moramo biti složni i surađivati kako bismo sačuvali naše šume od ovog opasnog nametnika. Iako to u ovom slučaju znači da moramo posjeći sva zaražena stabla, za budućnost naših šuma ovo znači spas i odgovorno gospodarenje. Pozivam sve šumoposjednike na suradnju", poručio je ministar Tolušić šumoposjednicima na koje se odnosi ova Naredba.

Naknada za obnovu sastojina

Za radove sanacije i obnove šumskih sastojina šumoposjednici upisani u Upisnik šumoposjednika ostvaruju pravo na sredstva naknade za općekorisne funkcije šuma sukladno Pravilniku o postupku za ostvarivanje prava na sredstva iz naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma za izvršene radove u šumama (NN 22/15 i 93/15).

Upis u Upisnik šumoposjednika vrši se temeljem Pravilnika o Upisniku šumoposjednika (NN 137/14).U slučaju potrebe za dodatnim informacijama slobodno kontaktirajte Ministarstvo poljoprivrede ili Savjetodavnu službu. Obrazac zahtjeva za doznaku stabala preuzmite ovdje ili u prilogu ispod teksta.

Mjere za sprječavanje širenja potkornjaka

Zahtjev za doznaku podnosi se u uredima Savjetodavne službe. Na području Gorskoga kotara to su uredi u Delnicama i Tršću sa slijedećim kontaktima:

  • Maja Bukovac, dipl. ing. šum.

viša stručna savjetnica za šume šumoposjednika
Trg 138. brigade HV broj 4, 51300 Delnice
Tel: 051/813-186
Fax: 051/813-186
Mobitel: 099/311-77-23
E-mail: Maja.Bukovac@savjetodavna.hr

  • Goran Šoštarić, dipl. ing. šum.

viši stručni savjetnik za šume šumoposjednika
Matije Gupca 13, 51306 Tršće
Tel: 051/812-420
Mobitel: 099/210-90-12
E-mail: Goran.Sostaric@savjetodavna.hr

Foto: pixabay.com, Skeeze


Dokumenti


Tagovi

Potkornjak Šumoposjednici Zaštita šuma


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰