Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan šuma
  • 21.03.2023. 07:30

Šume nas hrane, štite i liječe - okupajte se u njima

Drveće ispušta fitoncide, ulja i zaštitne tvari koje im služe da se zaštite od bolesti i štetnika. Boraveći u takvom prostoru i naš organizam usvaja te tvari koje poboljšavaju naš imunološki sustav.

Foto: Maja Celing Celić
  • 2.223
  • 220
  • 0

"Zdrave šume za zdrave ljude", tema je ovogodišnjeg Međunarodnog dana šuma koji se obilježava 21. ožujka još od 2012. godine. Ustanovila ga je generalna skupština Ujedinjenih naroda, kako bi se podigla svijest o njihovoj važnosti. Na ovaj dan države se ohrabruju da poduzmu lokalne, nacionalne i međunarodne napore za organiziranje aktivnosti koje uključuju zaštitu i očuvanje šumskih ekosustava, s posebnim naglaskom na aktivnosti sadnje drveća.

Od njih ovisi 80 posto bioraznolikosti Zemlje, vrlo su značajne za naše zdravlje, od pročišćavanja zraka i vode do osiguravanja osnovne hrane, lijekova i prihoda.

Šumsko kupanje pomaže fizičkom i mentalnom zdravlju

Sa šumama smo neraskidivo vezani. One nas hrane, štite i pozitivno utječu na naše zdravlje. Suvremeni čovjek se udaljio od šume i sve više vremena provodi u zatvorenom prostoru, ispred ekrana mobitela i drugih uređaja.

Zanimljivo je da je u Japanu kao odgovor na ovaj problem nastao shinrin-yoku ili umjetnost šumskog kupanja. To praktično znači da se što više vremena provodi u blizini drveća na što mirniji način. Preporučuju se lagane šetnje, a treba izbjegavati trčanje i slične aktivnosti koje čovjeka izlažu naporu.

Japan je početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća pokrenuo nacionalni program za poticanje kupanja u šumama. U Iiyami je 2004. počelo službeno istraživanje veze između šuma i zdravlja ljudi. Područje je bogato šumama i svake godine više od 2,5 milijuna ljudi hoda njihovim stazama kako bi ublažili stres i poboljšali zdravlje.

Ljekovita šuma

Drveće ispušta fitoncide

Boravak među drvećem i zelenilom može smanjiti anksioznost, depresiju i ljutnju, poboljšava kardiovaskularno i metaboličko zdravlje te jača imunološki sustav za 40 posto. Istovremeno se događa oporavak oštećenih stanica u tkivima.

Istraživači su utvrdili da drveće ispušta fitoncide, ulja i zaštitne tvari, koje im služe da se zaštite od bolesti i štetnika. Oni djeluju nepovoljno na mikroorganizme koji ugrožavaju zdravlje biljke, osobito na bakterije, viruse i gljive. Boraveći u takvom prostoru naš organizam usvaja te tvari koje poboljšavaju naš imunološki sustav.

Fitoncidi nam pomažu da dovedemo organizam u ravnotežu. Otkucaji srca se smanjuju i postaju stabilniji, a snižava se i krvni tlak. 

Zato, kad god imate priliku, uputite se u šumu. 


Tagovi

Međunarodni dan šuma Šumsko kupanje Šinrin-joku Fitoncidi Shinrin-yoku Boravak u šumi Jačanje imunološkog sistema


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.