Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reagiranje
  • 21.05.2021. 16:30

Šumarske institucije: Godinama se svaka sječa šuma zlonamjerno proglašava devastacijom

Šumama u vlasništvu države gospodari se održivo, stručno, profesionalno i na znanstvenim temeljima duže od dva i pol stoljeća, stoji u reagiranju šumarskih institucija.

Foto: Lucija Bencarić
  • 1.809
  • 147
  • 0

"Već godinama se svaka sječa iz nekih glasnih i zlonamjernih krugova proglašava devastacijom. To je, međutim, potpuno netočno jer je sječa alat kojim se šuma njeguje, obnavlja, sanira nakon štete i prevodi u viši uzgojni oblik. Rezultat toga je kvalitetnija, stabilnija, raznolikija, produktivnija i vitalnija šuma“, stoji u reagiranju šumarskih institucija. 

Naime, Akademija šumarskih znanosti, Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski šumarski institut, trgovačko društvo Hrvatske šume d.o.o., Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije te Hrvatsko šumarsko društvo, poslali su zajedničko priopćenje kojim se, kako naglašavaju, obraćaju javnosti s ciljem zaštite digniteta struke i šumarstva kao znanosti i gospodarske grane.

Kako napominju, šumama u vlasništvu države gospodari se održivo, stručno, profesionalno i na znanstvenim temeljima duže od dva i pol stoljeća. Inženjerski studij šumarstva jedan je od najstarijih visokoškolskih studija u Hrvatskoj, a temelji se na prirodnoj školi gospodarenja.

Također, ističu, njima se gospodari na temelju Zakona o šumama, Zakona o zaštiti prirode te šumsko-gospodarskih planova, koji se donose na razdoblje od 10 godina, tijekom kojih državna inspekcija redovno nadzire izvršenje propisanih radova.

Dakle, za svaku gospodarsku jedinicu u Hrvatskoj evidentirana je kompletna drvna zaliha i broj stabala po vrstama drveća, te propis za gospodarenje u njoj u sljedećih 10 godina.

"Godišnji prirast drvne zalihe u RH iznosi 10,1 milijun m3, od čega je 7,5 milijuna m3 u šumama kojima gospodare Hrvatske šume, a 2,2 milijuna m3 u šumoposjedničkim šumama. Godišnje se u onima kojima gospodare HŠ iskoristi manje od prirasta, čime se osigurava budućnost održivog gospodarenja“, pojašnjavaju u dopisu.

Podsjetili su i da su Hrvatske šume d.o.o. od 2002. godine nositelji FSC certifikata za gospodarenje šumama, što znači da se njome gospodari prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima.

Cjelovito priopćenje možete pročitati u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Otvoreno pismo Šumarske institucije Hrvatske šume d.o.o. Drvoprerađivačka industrija Zakon o šumama


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo