Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Amazonija
  • 01.06.2020. 18:00

Stručnjaci upozoravaju: Novi virus mogao bi doći iz Amazonije

Već najmanje 20 godina znanstvenici i istraživači upozoravaju na to da istovremenim širenjem stanovništva u području prašume raste i rizik od raznih mikroorganizama koji s gubitkom ravnoteže u okolišu prelaze na ljude i izazivaju bolesti.

Foto: Depositphotos/richcarey
  • 596
  • 23
  • 0

S obzirom na to da se uništavanje Amazonije, pluća svijeta i dalje ne zaustavlja, znanstvenici sada upozoravaju da njihovo krčenje ne predstavlja samo prijetnju za klimu, već i nove rizike za ljudsko zdravlje.

"Krčenje šuma u Amazoniji olakšava prijenos novih i starih bolesti poput malarije“, za Climate news network tvrdi biolog i veliki poznavatelj ovog šumskog sustava, dr. Philip Fearnside te dodaje: "Povezanost deforestacije i širenja zaraznih bolesti samo je još jedna posljedica nekontroliranog krčenja šuma, pored gubitka bioraznolikosti u ovome području te vitalnih klimatskih funkcija šuma u ciklusu kruženja vode u prirodi te smanjenju globalnog zatopljenja".

Već se godinama upozorava 

Već najmanje 20 godina znanstvenici i istraživači upozoravaju na to da istovremenim širenjem stanovništva u području prašume raste i rizik od raznih mikroorganizama koji s gubitkom ravnoteže u okolišu prelaze na ljude i izazivaju bolesti.

Masovna prenamjena zemljišta iz šumskih u poljoprivredna i izlovljavanje krivci za Covid-19?

"Vijest o širenju ovoga virusa nas znanstvenike nije nimalo začudila. Kada virus koji nije dio naše evolucijske povijesti napusti svog prirodnog domaćina i uđe u ljudsko tijelo, tada nastaje kaos kojega smo svi nažalost osjetili“, kaže Ana Lúcia Tourinho, doktorandica ekologije.

"Dok je izolirana i u ravnoteži sa svojim staništima, poput gustih tropskih kišnih šuma, ova vrsta virusa ne predstavlja prijetnju za ljude. Do problema dolazi kada se taj prirodni rezervoar uništi i kada ga zauzimaju druge vrste“, pojašnjava Tourinho.

Dodatni primjer je studija dr. Anete Afelt, istraživačice sa Sveučilišta u Varšavi koja je zaključila da su visoke stope uništavanja šuma u posljednjih 40 godina u Aziji pokazatelj da bi sljedeća ozbiljna zarazna bolest mogla doći iz tog dijela svijeta

Pojačan lov i krivolov - jedni pune zamrzivače iz dosade, drugi se bore za goli život

"Budući da je to jedna od regija s najintenzivnijim porastom stanovništva, gdje su sanitarni uvjeti i dalje loši i gdje je stopa krčenja šuma vrlo visoka, jugoistočna Azija ima sve uvjete da postane mjesto gdje se zaraze pojavljuju, ističe Afelt.

Apel za spas

Poglavice domorodačkih naroda apelirale su da se u vrijeme pandemije koronavirusa spriječe bušenja nafte među pritocima rijeke Amazone, upozorivši da će uništavanje njihove zemlje uništiti napore u borbi protiv klimatskih promjena.

U videoporuci u povodu Međunarodnog dana bioraznolikosti, zajednice u Peruu i Ekvadoru kažu da će se pritisak za iskorištavanjem njihove zemlje pojačati kako vlade budu tražile načine za oporavak od koronavirusa. "Cijeli se život brinemo za prašumu i pozivamo sve da se priključe našoj viziji", rekao je Domingo Peas, vođa naroda Achuar u Ekvadoru.

Achuar je jedan od 20 različitih naroda s ukupno oko 500.000 pripadnika koji žive u prašumi na granici između Perua i Ekvadora, poznatoj kao Sveti izvori Amazone, a postojeća i planirana naftna i plinska polja prostiru se u toj regiji na 280.000 četvornih kilometara, površini većoj od Teksasa, kažu međunarodne udruge za zaštitu okoliša.

Krije li se iza požara u Amazoniji veliki svjetski biznis s govedinom?

Trenutno je operativno 7% tih polja, a ekvadorska i peruanska vlada planiraju iskorištavati još najmanje 40%, uključujući polja u prašumama bogatima životom kao što je ekvadorski nacionalni park Yasuní, upozoravaju aktivisti.

Znanstvenici strahuju da se ekosustav danas tako jako uništava radi sadnje soje i drugih usjeva da će umjesto apsorbiranja ugljičnog dioksida postati jedan od najvećih sustava koji ispušta stakleničke plinove, navodi Deccan Herald.

"Ako se uništavanje Amazonije nastavi sadašnjim ubrzanim tempom, a ona se sve više pretvara u područje savane, ne možemo ni zamisliti što bi odatle moglo proizaći po pitanju zaraznih bolesti", upozorava Tourinho.


Tagovi

Amazonija Zaraza Virus Krčenje Šume Bolesti Nafta


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.