Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 25.05.2023. 12:00

Što se mijenja u Zakonu o šumama?

Najveća površina šumskog zemljišta, koju javni šumoposjednik može dati jednoj osobi u zakup u svrhu pašarenja je 3,3 ha po uvjetnom grlu, jedna je od stavki u nacrtu prijedloga Zakona o šumama.

Foto: Depositphotos/digoarpi
  • 26.217
  • 1.361
  • 1

Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama pušten je u javno savjetovanje.

Između ostalog, u njemu stoji da se njime omogućava izdvajanje šuma i šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske iz šumskogospodarskog područja RH u svrhu održavanja i izgradnje infrastrukturnih zahvata odnosno rješavanje imovinskopravnih odnosa za iste u slučajevima kada je to propisano posebnim propisom.

Rješavanje problematike izdvajanja šume i šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske iz šumskogospodarskog područja Republike Hrvatske odnosno rješavanje imovinskopravnih odnosa za iste omogućava provođenje postupka pri jednome tijelu što predstavlja učinkovitije provođenje samog postupka.

Zahtjev za doznaku stabala mali šumoposjednik podnosi Ministarstvu, a srednji šumoposjednik licenciranom izvoditelju šumarskih radova. Na ovaj način se skraćuje postupak doznake i izbjegava suvišno administriranje, stoji u nacrtu.

Također,  navedeno je da zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske kojima gospodari javni šumoposjednik, a koja nisu privedena namjeni, do privođenja namjeni, mogu se davati u zakup u svrhu pašarenja te osnivanja i uzgajanja kultura kratkih ophodnji.

Najveća površina šumskog zemljišta, koju javni šumoposjednik može dati jednoj osobi u zakup u svrhu pašarenja je 3,3 ha po uvjetnom grlu pri čemu se u obzir uzimaju ukupne površine zemljišta evidentiranog u ARKOD sustavu kao zemljišta pogodna za pašarenje, uz uvjet minimalne proizvodnje.

Mijenjaju se i članci kojima su propisane kazne, a više informacija pronađite ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 23.6.2023, napominju iz Ministarstva poljoprivrede.


Tagovi

Zakon o šumama Šume Gospodarenje šumama Ministarstvo poljoprivrede Javno savjetovanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]