Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tartufi
  • 17.10.2021. 09:00
  • Istarska, Livade

Što donosi novi Pravilnik o sakupljanju nedrvnih šumskih proizvoda, konkretno tartufa?

Hrvatske šume i Uprava šuma Podružnica Buzet održali su sastanak s otkupljivačima i sakupljačima ove cijenjene gljive kako bi pojasnili odredbe, a najavljen je i projekt proizvodnje inokuliranih sadnica.

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
  • 2.823
  • 83
  • 0

Novi Pravilnik o sakupljanju nedrvnih šumskih proizvoda donosi neke novine koje se osobito tiču onih koji se bave vrlo unosnim poslom pronalaska i sakupljanja tartufa

Naime, donošenju pravilnika prethodio je veliki broj sastanaka s udrugama i vlasnicima obrta i tvrtki kako bi bio što prihvatljiviji za sve strane, a u njega su ugrađeni svi zakonodavni okviri koji se tiču problematike sakupljanja nedrvnih šumskih proizvoda.

Hrvatske šume i Uprava šuma Podružnica Buzet u Lugarnici u Livadama održali su sastanak s otkupljivačima i sakupljačima s ciljem pojasniti pojedine stavke pravilnika vezane za korištenje podzemnih vrsta gljiva. 

"Želja je pojasniti prava i obaveze koje proizlaze iz novog Pravilnika o sakupljanju nedrvnih šumskih proizvoda te njegova provedba. Smatramo da je pravilnik dobar dokument koji će se konzumirati ovisno o uvjetima na tržištu“, kazao je na početku voditelj UŠP Buzet Predrag Trope

Potrebna dokumentacija

Rukovoditelj Odjela za ekologiju UŠP Buzet Boris Černeha prisutne je upoznao s odredbama pravilnika naglasivši kako postoje dvije kategorije dokumenata potrebnih za sakupljanje tartufa. 

"Dozvola za sakupljanje odnosi se na dokument za fizičke osobe koje sakupljaju nedrvne šumske plodove za osobne potrebe i ta se dozvola može ishoditi u jednoj od šumarija UŠP Buzet. Tu treba naglasiti kako su cijene ostale iste kao i u prethodnome pravilniku, a za članove udruge tartufara omogućuje se i popust od 50 posto“, pojasnio je. 

Što se tiče komercijalnog sakupljanja plodova, pravne i fizičke osobe moraju sklopiti ugovor s UŠP Buzet u kojem navode okvirne količine koje planiraju skupiti tijekom godine koliko vrijedi ugovor te radnike koji za njih sakupljaju plodove. Ovisno od broja radnika koji sakupljaju u ime pravne osobe dogovaraju se i rabati na broj odobrenja za radnike sakupljače. Na temelju tog ugovora radnici (sakupljači/lovci) dobivaju odobrenje da smiju ga sakupljati.

Prilikom sklapanja ugovora pravne osobe plaćaju avans ovisno o količini planiranog sakupljenog što je potrebno kako bi se dokazalo da pojedini tartuf stvarno dolazi s navedenog područja čime će se stvoriti uvjeti za brendiranje onog istarskoga. Ako se sakupe veće količine od navedenih planiranih u ugovoru, sklapat će se aneks ugovora na dodatne količine.

Također, pravne i fizičke osobe koje se komercijalno bave sakupljanjem moraju ishoditi dopuštenje od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja bez kojeg se ne mogu baviti svojom djelatnošću niti stavljati sakupljene plodove u promet. 

Količine navedene u dopuštenju ne moraju biti iste kao i količine navedene u ugovoru, ali ne bi smjele biti veće od onih navedenih u dopuštenju Ministarstva, upozorilo se na sastanku. 

Za Hrvatske šume, od velike je važnosti da osobe zatečene u šumi od strane lugara imaju ili dozvolu ili odobrenje. 

Tartufari izrazili zabrinutost

Nakon izlaganja razvila se rasprava s predstavnicima tartufara koji su iznijeli svoje probleme vezane na pravilnik. 

Ono koji ga sakupljaju za osobne potrebe izrazili su bojazan da će im zbog radnog vremena šumarija biti onemogućeno pravovremeno podizanje dozvola. 

Predsjednik udruge tartufara "Istra" ukazao je na problem popratnica koji umnogome otežava stavljanje u promet onih istarskih. Na žalost, riječ je o zakonskom dokumentu i već je postojala inicijativa da se popratnica za nedrvne proizvode ukloni iz zakonske regulative no u nadležnom ministarstvu taj prijedlog nije odobren.

Postoji bojazan da će pojedini sakupljači, koji nisu vični vađenju papira kojim bi legalizirali svoju djelatnost, koristiti pojedine tvrtke iz istočne Europe koje izdaju lažnu fakturu i time omogućuju stavljanje ove gljive u prodaju na svjetskim tržištima. Ovdje treba naglasiti kako nije samo riječ o kriminalnom djelu, već i kako te osobe rade direktnu štetu brendu istarskog tartufa čime u konačnici čine štetu sebi i djelatnosti od koje dobro žive. 

Sastanak Hrvatskih šuma i Uprave šuma Podružnice Buzet sa sakupljačima i otkupljivačima (Foto: G. Vincenc)

Nažalost, riječ je o problemu koji prelazi granice Hrvatske i rješavanju njega trebale bi se uključiti i druge institucije. 

Također su naveli primjer Slovenije gdje je nakon pokušaja da se siva zona tartufarstva legalizira dogodilo upravo suprotno. Od trenutka stupanja na snagu tog zakona, niti jedan legalni nije izvađen.

Početak legalizacije sive zone tartufarstva?

Pročelnik za poljoprivredu Istarske županije Ezio Pinzan rekao je kako je na ovu temu problematike održan veliki broj sastanaka. Istaknuo je specifičnost problematike ove cijenjene gljive i njegove zaštite te da se ne smije dopustiti da se novim pravilnikom otjera legalizacija iz istarskih šuma. 

Nadalje, podsjetio je na odličnu suradnju s Hrvatskim šumama na ovome problemu te dodao kako se već sada rade projekti kojima će se omogućiti bolje stanište poput vraćanja rijeke Mirne u staro korito.

"Znam da je tartufarima teško i da se svi problemi neće moći riješiti u jednoj godini, ali smatram kako je provođenje novoga pravilnika upravo njima od najvećeg interesa“, istaknuo je Pinzan. 

S njim su se složili i predstavnici Hrvatskih šuma naglasivši kako je ovo početak legalizacije sive zone tartufarstva. 

"Moramo raditi svi zajedno kako bi ovaj pravilnik zaživio jer je to jedini put ka brendiranju istarskoga. Svi smo mi tu kako bi ga zaštitili, a ovo je početak cijelog procesa koji će biti dugotrajan. Tek kada stvorimo certificirani brend, znat ćemo da smo napravili dobar posao, a vi ćete moći naplatiti napore koji nam slijede“, naglasio je voditelj UŠP Buzet Trope.

A kako bi brend u potpunosti postao stvarnost, Trope je najavio suradnju na najnovijem projektu na kojem surađuju Istarska županija, Hrvatski šumarski institut i Hrvatske šume, a riječ je o proizvodnji sadnica inokuliranih micelijem tartufa u korijenskom sustavu. 

Svjetska praksa već je iznjedrila takve sadnice, no ako ovaj projekt zaživi, Istra odnosno Hrvatska bit će jedino mjesto na svijetu gdje se mogu kupiti sadnice inokulirane micelijem bijeloga čija cijena na tržištu može dosegnuti astronomske cifre.

Svi preduvjeti za odličnu priču su napravljeni, a dojam je da će se tartufari među sobom morati dogovoriti i pripomoći oko legalizacije cijele priče. 


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Pravilnik o sakupljanju nedrvnih šumskih proizvoda Sakupljanje tartufa Predrag Trope Boris Černeha Ezio Pinzan Certificirani tartuf Sadnica inokuliranih micelijem tartufa


Autor

Goran Vincenc

Više [+]

Glavni urednik časopisa "Hrvatske šume".


Partner

Hrvatske šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer