Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šuma
  • 07.06.2017. 12:00

Staje se na kraj švercu hrastovim drvetom?

U sljedeće dvije godine na snazi je zabrana izvoza hrastovih trupaca i drva od hrasta!

Foto: Bigstockphoto/wind art
  • 7.382
  • 783
  • 0

U sljedeće dvije godine na snazi je zabrana izvoza hrastovih trupaca i drva od hrasta! Zabrana koja je na snazi od subote, ali i novi zakoni o šumama i prometu drva i proizvodima od drva, koji su u pripremi, trebali bi urediti raspodjelu drvne mase te spriječiti šverc drvnom masom, trupcima i ostalim, naglasio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na 14. Drvno-tehnološkoj konferenciji.

Prema podacima, na švercu drveta godišnje se zarađuje preko milijardu kuna. Tome se sada želi stati na kraj. Inače, u drvnoj industriji godišnji je prihod 13 milijarda kuna. Izvozi se u vrijednosti 9,3 milijarde kuna, od toga 68% prerađenog drva, piljene građe i drugog, a 32% namještaja.

"Hrvatska je poznata kao zemlja kvalitetne i jeftine sirovine i to moramo promijeniti. Trebamo povećati udjel proizvodnje namještaja", rekao je ministar.

Drvoprerađivačima 2,2 milijuna kubika trupaca

Podsjećamo, još u travnju su Hrvatske šume objavile ovogodišnje kvote sirovina prema kojoj će hrvatski drvoprerađivači u 2017. na raspolaganju imati 2,2 milijuna kubičnih metara trupaca što je nešto manje nego ranijih godina, posebice čuvenog hrasta lužnjaka. Kako je objasnio član Uprave Hrvatskih šuma Ante Sabljić, "to je zbog toga što se zadnjih godina sjeklo više nego što su bili propisi osnova gospodarenja".

Zaštita od hrastove mrežaste stjenice

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je i Naredbu o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja štetnog organizma Corythucha arcuata (Say, 1832) - hrastova mrežasta stjenica ("Narodne novine", broj 52/17).

Naredba je donesena u cilju zaštita javnog interesa te očuvanja šuma zavičajnih vrsta hrasta na kontinentalnome području, kao dobra od interesa za Republiku Hrvatsku, odnosno sprječavanja daljnjeg nastanka šteta koje bi mogle nastati širenjem štetnog organizma.

Foto: Bigstockphoto/wind art


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Šume Hrast Zabrana izvoza


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]