Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekovite gljive
  • 22.04.2023. 16:30

Šta sve leči reiši gljiva ili hrastova sjajnica?

Tradicionalno, na istoku, reiši gljiva koristi se za niz različitih oboljenja, kao što su bubrežne bolesti, povišeni krvni pritisak, artritis, nesanica, bronhitis, astma, čir na želucu.

Foto: Depositphoto/luknaja
  • 523
  • 39
  • 0

Hrastova sjajnica ili šumska kašika koja se u kineskoj medicini koristi već 5.000 godine za lečenje kancera, poznata kao ling dži (sveta gljiva), a na japanskom reiši, poseduje izuzetna lekovita dejstva.

Raste na hrastovom drvetu, ali i na panjevima drugih vrsta, javora, bresta, žalosne vrbe, magnolije, šljive. Popularnost ove gljive nedavno se proširila i ostatkom sveta, budući da su rezultati određenih ispitivanja nagovestili njeno potencijalno pozitivno dejstvo na imuni sistem. Ipak, većina ovih istraživanja je sprovedena u laboratorijama ili na životinjama, zbog čega naučni dokazi o lekovitim svojstvima reiši gljive za sada nisu ubedljivi, upozorava Telegraf.

Za mnoge boljke, ali ne za sve?

Kako se navodi na fejsbuk stranici Funghi Serbia, deluje na benigne tumore hipofize koji uzrokuju hormonalni disbalans kod žena, pojavu lučenja mleka kod žena koje nisu dojilje, a kod muškaraca neobjašnjivu gojaznost, poremećaj srčanog ritma, seksualnu disfunkciju i nepokretnost spermatozoida (neplodnost). Utiče na benignu hiperplaziju štitne žlezde koju nije nužno operisati.

Takođe, reguliše hormone prostate kod benigne hiperplazije, nivo hormona kod prerane pojave menopauze.

Tradicionalno, na istoku, reiši gljiva koristi se za niz različitih oboljenja, kao što su bubrežne bolesti, povišeni krvni pritisak, artritis, nesanica, bronhitis, astma, čir na želucu. U Kini i Japanu preparati reiši gljive odobreni su kao dodatak standardnoj terapiji malignih oboljenja već više od 30 godina. Ipak, ne preporučuje se trudnicama i dojiljama, kao i bolesnicima visokog krvnog pritiska.

Gljive mogu pomoći pčelama protiv varoe?

S druge strane, postoje istraživanja koja su sproveli istraživači s Državnog univerziteta u Vašingtonu, uz pomoć Ministarstva poljoprivrede SAD-a i kompanije sa sedištem u Vašingtonu "Fungi Perfecti", na crvenim reiši gljivama. Rezultati su pokazali kako kontakt pčela s ekstraktom pečurke utiče na smanjenje rasprostranjenosti virusa varoe. Što je veći broj pčela bilo uključeno u istraživanje, rezultati su bili sve bolji. 


Tagovi

Hrastova sjajnica Reiši gljiva Šumska kašika Imuni sistem Lekovite gljive Varoa Pčele


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Božanski cvetovi žutog narcisa.