Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medo Brundo
  • 11.12.2018. 15:00

Smeđeg medvjeda u Imotsku krajinu privukli mir i obilje?

Ono o čemu se do sada samo nagađalo u nedjelju je dobilo službenu potvrdu. Psi goniči iz šume na području Studenaca u općini Lovreć na čistac su istjerali smeđeg medvjeda, novog stanovnika imotskih šuma.

Foto: LU Golub
  • 557
  • 26
  • 0

Tijekom nedjeljnog lova psi goniči iz šume u blizini Studenaca u općini Lovreć, na čistac su istjerali velikog smeđeg medvjeda kojeg su naposljetku natjerali prema selu Svib i dalje prema državnoj granici od kuda je svojevremeno najvjerojatnije i došao. Nesvakidašnji prizor snimili su lovci LU Golub iz Ciste Provo koji su iznenađeno gledali na pojavu novog stanovnika u svom lovištu. Po slobodnoj procjeni radi se o dvjestotinjak kilograma teškom primjerku, koji prema kazivanju onih upućenijih, nije i jedini na tom prostoru.

Tako je ono o čemu se do sada samo nagađalo od nedjelje dobilo i službenu potvrdu. Već neko vrijeme područje Imotske krajine očito je postalo stalno obitavalište zakonom zaštićenog smeđeg medvjeda, a to se najbolje može vidjeti na štetama pričinjenim na poljoprivrednim kulturama i na lovno-gospodarskim objektima.

"Ja bih to ipak drugačije rekao. Da, medvjed je tu, ali vjerujem samo kao divljač u prolazu. Naše lovište naslanja se na državnu granicu s BiH, a planina Zavelim kao poznato stanište smeđeg medvjeda nalazi se tek kilometar od našeg lovišta. Onda nije čudo da i mi imamo medvjeda. Pretpostavljam da medvjed u našem kraju hibernira za što postoje tragovi iz kojih se da iščitati da priprema brlog za zimski san, ali opet ne možemo sa stopostotnom sigurnošću reći da je to stalna divljač na našem području. Što ga privlači? To su sigurno mir i obilje hrane jer bez sumnje se promijenio biotop", kazao nam je bivši predsjednik LU Gradina iz Lovreća Predrag Jurčević, inače dobar poznavatelj lovnih prilika u tom kraju.

Po njemu i to što medvjed u ovo vrijeme na spava zimski san, također pripisuje klimatskim promjenama, pa tako u Studencima, inače poznatom mjestu u kojem se tijekom zime temperatura zna spustiti i preko deset stupnjeva ispod ništice, do sada, iako je kraj godine, nije bilo više od dva hladna dana.  

Možda i najbitniji razlog je smanjenje krivolova koji se u godinama porača, znatno smanjio. I ovaj bliski susret ljudi i medvjeda pokazao je svu educiranost lovaca koji nisu okrenuli oružje prema pridošlici već su čak povukli pse kako ne bi i dalje progonili gosta u svom lovištu. 


Tagovi

Smeđi medvjed Imotska krajina LU Golub


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]