Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjemenske bombe
  • 07.04.2016. 08:20

Sjetva biljaka "bombardiranjem"

Sjemenske bombe s Tajlanda i nisu tako nova metoda sadnje jer je prvi takav slučaj zabilježen još davne 1930. No, pošumljavanje iz zraka, sadnja na nedostupnim područjima, danas su u nekim zemljama svakodnevica!

Foto: softpedia.com
  • 614
  • 22
  • 0

Je li pošumljavanje iz zraka budućnost obnove oštećenih zemljišta? Bombardiranje sjemenom iliti zračno pošumljavanje je poljoprivredna tehnika kojom se drveće i biljke siju "iz zraka".

Biljke se obično ispuštaju iz dronova ili zrakoplova, a kada padnu na tlo, tamo se nastave razvijati. Obično je sjeme "spakirano" u zamotuljke tla sa živom vegetacijom.

Sjetva iz zraka

Takva tehnika se može primijeniti i u industrijskoj i "uradi sam" proizvodnji, ovisno o situaciji. Prvo pošumljavanje obavljeno na taj način poznato je iz 1930. godine kada su se zrakoplovi koristili za pošumljavanje područja na planinama u Honolulu.

Vojna tehnologija u plemenite svrhe? Ludo i odlično u isto vrijeme!

Sjetva bombardiranjem se koristi i u Africi, a kako se tehnologija razvija, "sjemenske bombice" sada se stavljaju u biorazgradive spremnike i bacaju na tlo. Kako mladice rastu, spremnici se razgrađuju u tlu. Proces se obično obavlja tako da se stotine i stotine sjemenja odjednom aplicira u tlo iz zraka. Uz dovoljnu količinu vode, osvjetljenja, i u povoljnim uvjetima, biljke narastu u manje od mjesec dana.

Pošumljavanje opožarenih područja i sadnja biljaka na nepristupačnim terenima sada su mogući i iz zraka.

Regeneracija tajlandske šume

1987. godine na Haitiju se koristila ista metoda, a sjeme je bilo upakirano zajedno sa gnojivom i insekticidima - svime što bi jednoj mladoj biljci moglo zatrebati. Haiti ima kišnu sezonu sa padalinama u proljeće i jesen. Sjeme se međutim tijekom sušne sezone natopi nekoliko dana prije "lansiranja" kako bi bez problema započelo nicanje.

Tako danas biljke rastu i na nepristupačnim planinskim područjima. Rabi se i metoda sadnje pomoću češera koji su napunjeni gnojivom i sjemenom, a koji se u tlu također razgrađuju i olakšavaju proces sjetve iz zraka. Tajlandska Vlada je pokrenula i petogodišnji pilot projekt gdje koriste zračno pošumljavanje kako bi potaknuli regeneraciju šume, što se očekuje do 2017.

Foto: softpedia.com


Tagovi

Sadnja biljaka Pošumljavanje Tehnologija Bombardiranje sjemena


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P