Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ilegalna sječa drva
  • 19.12.2015. 09:20

Sirovina iz ilegalnih sječa na europskome tržištu

U Rumunjskoj se na sat ilegalno uništi tri hektra šuma!

Foto: pixabay.com
  • 606
  • 17
  • 0

U proljeće 2015. godine EIA je objavila tajno snimljeni video u kojem dvojica viših menadžera iz Schweighofera pristaju kupiti nezakonito posječeno drvo. Današnji izvještaj slijedi dvogodišnju istragu i po prvi put detaljno prikazuje opseg razaranja šuma uzrokovanih nezakonitom sječom velikih količina drveta namijenjenog rumunjskim pilanama Schweighofera.

Vrlo često u razgovorima o uređenosti Društva, Države ili Politike vodimo polemike o poštenju zapadnjaka koji praktički niti ne znaju što je to korupcija u odnosu na nepošten svijet istoka Europe u koje, barem po mentalitetu, i sami sebe često ubrajamo. No, ne kaže se zalud kako su zakoni ti koji sprečavaju kriminal, korupciju i neprihvatljivo ponašanje, a ne urođena pristojnost ili genetska određenost osjećaja za dobro ili loše kulturnih zapadnjaka.

Na sat se ilegalno uništi tri hektra šuma

Posljednji primjer za to stiže iz Rumunjske, zemlje koja doduše jest članica Europske unije, ali je daleko od primjera uređene europske države. Vodeći se prema onoj staroj When in Rome, act like romans ili Kada si u Rimu ponašaj se kao Rimljani, taj uljuđeni, pošteni zapadnjački svijet koji zazire od korupcije i bezakonja, barem kada je njihova zemlja u pitanju, u istočnim zemljama svoje Unije igra po nekim sasvim drugim pravilima. Prema podacima Greenpeace-a u Rumunjskoj se ilegalno uništavaju tri hektara šuma na sat te dnevno pristiže oko 50 pritužbi. Većina optužbi odnosi se na državnu tvrtku Romsilva, koja upravlja glavninom državnih šuma u zemlji te na austrijsku tvrtku Holzindustrie Schweighofer, koja monopolizira drvni sektor. Slijedom navedenoga američka Agencija za istraživanje okoliša (EIA) priložila je nove dokaze loših poslovnih praksi navedene austrijske tvrtke. Izvješće dokumentira kako Schweighofer procesira velike količine nezakonito posječenog drva iz rumunjskih šuma u polu-gotove drvene proizvode i biomasu te ih prodaje u cijeloj Europskoj uniji.

"Schweighofer je jedna od najvećih tvrtki koja se bavi trgovinom drvom u Europi i nažalost glavni pokretač nezakonite sječe šuma u Rumunjskoj", rekao je Alexander von Bismarck, ravnatelj Agencije za istraživanje okoliša.

Više od 50% šumske sječe u Rumunjskoj je nezakonito

Najviša stopa krčenja šuma u Europi

Nakon objave ovog izvješća i WWF je podnio tužbu Saveznom uredu za šume u Beču zbog kršenja Uredbe o drvu Europske unije (EU TR) te pozvao na punu istragu svih optužbi protiv Schweighofera. Rumunjska je nakon pada komunizma 1989. godine, imala 8,5 milijuna hektara šuma, što je oko 38% površine, ta je količina posljednjih nekoliko godina drastično smanjena na oko 6,3 milijuna hektara, odnosno 26,7%. Prema Agenciji za istraživanje okoliša, rumunjske šume imaju najvišu stopu krčenja šuma u čitavoj Europi. U proljeće 2015. godine EIA je objavila tajno snimljeni video u kojem dvojica viših menadžera iz Schweighofera pristaju kupiti nezakonito posječeno drvo. Današnji izvještaj slijedi dvogodišnju istragu i po prvi put detaljno prikazuje opseg razaranja šuma uzrokovanih nezakonitom sječom velikih količina drveta namijenjenog rumunjskim mlinovima Schweighofera. EIA utvrdila je da je više od 50% sječe u Rumunjskoj nezakonito, uključujući sječu u nacionalnim parkovima, prekomjernu sječu, korištenje lažnih dozvola i sječu na ukradenoj zemlji. Prema vladinim izvještajima, 20% javnih šumskih zemljišta vraćeno je ilegalno nakon pada komunizma, umjesto da se vrate pravim vlasnicima. U svojoj istrazi, EIA identificira i dokumentira stvarne slučajeve ilegalne sječe i otkriva da je u gotovo svakom slučaju drvo završilo u pilanama Schweighofera.

"Po mom mišljenju organizirane kriminalne strukture omogućuju protok nezakonitog drva iz Rumunjske na europska i svjetska tržišta. Do sada EU i nacionalno zakonodavstvo nije zaustavilo nezakonite aktivnosti drvom, dakle, ostaje visoki rizik za kupovanje drvnih proizvoda iz mnogih rumunjskih regija. Na kocki su posljednje očuvane europske šume i dvije trećine prašuma koje su dom najvećih populacija smeđeg medvjeda, sivih vukova i risova", rekao je direktor Agent Green, Gabriel Paun.

Cijena - 50.000 radnih mjesta

EIA izvješće također otkriva da je Schweighofer prouzrokovao velike štete industriji namještaja u Rumunjskoj povećavajući cijene i otkupom cijelih zaliha drva. Prema bivšoj rumunjskoj ministrici okoliša Doini Pani, ova praksa je koštala rumunjsko gospodarstvo 50.000 radnih mjesta otkad je Schweighofer došao u Rumunjsku. Schweighofer izdvaja dobit od svojih rumunjskih poduzeća kroz složene mreže tvrtki. Na čelu ove strukture je privatna fondacija (Schweighofer Privatstiftung) registrirana u Austriji, kroz koju tvrtka dobiva značajne porezne olakšice. Kako bi zaštitili svoj poslovni model Schweighofer aktivno pokušava spriječiti novi zakon o šumama u Rumunjskoj koji bi ograničio udio koji pojedina tvrtka može imati na nacionalnom tržištu.

EU Uredba o drvu zabranjuje stavljanje stavljanje ilegalno posječenog drva na tržište

Na pomolu tužba i suđenje

U pismu rumunjskom premijeru direktor tvrtke Gerald Schweighofer zaprijetio je da će tužiti Rumunjsku pred međunarodnim sudovima i otpustiti sve svoje rumunjske radnike ukoliko se novi zakon ne povuče. U čitavu priču uključio se i WWF koji je na temelju raspoloživog izvješća podnio tužbu u Austriji, a u skladu s Uredbom o drvu Europske unije. Ova Uredba je stupila na snagu 2013. godine, a zabranjuje stavljanje ilegalno posječenog drva i drvnih proizvoda na tržište EU. Studija WWF-a međutim otkrila je da se ova Uredba ne provodi adekvatno u nacionalnim zakonima diljem EU, osim toga ima rupe i izuzeća, a kazne koje propisuje premale su da bi služile kao sredstvo odvraćanja od prekršaja.

Drvna tvrtka Schweighofer postoji u Austriji već 400 godina. Nakon što su prodali svoje austrijske pilane tvrtki Stora Enso u kasnim devedesetim, Schweighofer je postao aktivan u Rumunjskoj od 2002. godine, gdje tvrtka sada posjeduje tri pilane i dvije tvornice. Njezini glavni izvozni proizvodi su piljena građa i biomasa, pored ostalih poluproizvoda. 60% izvoza Schweighofera unutar EU predstavlja biomasa u obliku peleta, briketa i drvne sječke. U roku od 13 godina tvrtka je postala jedan od najvećih drvoprerađivača u Europi, s godišnjim prometom od 465 milijuna eura.

Švedska kompanija IKEA kupila je nedavno u Rumunjskoj šumske površine veličine 19.333 hektara. Radi se o prvom ulasku u segment šumarstva ove globalne kompanije, a sirovina dobivena gospodarenjem koristit će se za lokalnu proizvodnju namještaja. Cijena transakcije nije objavljena, s time da je prodavatelj šume bilo američko Sveučilište Harvard. U kompaniji ističu da će na ovaj način održivo i još odgovornije raspolagati prirodnim šumskim resursom. Rumunjska je uslijed procesa denacionalizacije zadnjih godina oslobodila znatne šumske površine i ponudila ih na tržištu, ali dio prisutnih ulagača u šumarstvo se žali na složene procedure povrata i nedovoljno transparentno vlasništvo. IKEA planira slične akvizicije u još nekim zemljama u kojima su prisutni, a sve radi odgovorne sječe drva i ponovnog sađenja.

Tekst: Irena Devčić/Foto: pixabay.com


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Ilegalna sječa šuma Kriminal Rumunjska Europska unija Razaranje šuma Krčenje šuma Uredba o drvu IKEA

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]