Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrt Golac
  • 02.07.2019. 12:00
  • Ličko-senjska, Gospić

“Samo sunce, voda i zemlja”, Obrt Golac prerađuje gljive i čajeve od divljeg voća

Najljepše ljubavi su nesvjesne, spontane, iskrene. Takvu ljubav čuvaš za sebe i cijeli život joj se vraćaš. Takva je i naša ljubav prema prirodi, kaže Ivan Golac koji sa suprugom Senkom vodi obrt koji se bavi prozvodnjom i preradom gljiva i čajeva od divljeg voća. Ponosni su nositelji znaka Lika Quality.

Foto: Klaster Lika Destination
  • 1.739
  • 962
  • 0

“Naši proizvodi dio su zahvalnosti i nade, ali i simbol poštovanja prema prirodi. Paleta nije velika, ali nosi veliku poruku. Slogan ‘samo sunce, voda i zemlja’ nosi u sebi poruku prirode koja čeka na stisak ruke istinskih prijatelja. Priroda nam daruje plodove da ih marljive ruke nježno uberu”, kažu Senka i Ivan Golac, vlasnici obrta Golac registriranog za preradu i konzerviranje voća i povrća, trgovinu te za skupljanje šumskih plodova.

Proizvodi i paketi proizvoda obitelji Golac isključivo su za konzumaciju i prehrambenog su karaktera. “Pokloniti nekome čaj od divljeg voća nesvakidašnjeg okusa, suhe gljive s najljepše planine u Hrvatskoj -  Velebita, ocat od divljih jabuka ubranih u ličkim šumama i sve to skupa servirati na unikatnim drvenim posudama koje također sami izrađujemo, zaokružena je priča naše djelatnosti.

Obrt smo otvorili 2006. godine i od tada se bavimo proizvodnjom i preradom gljiva i čajeva od divljeg voća. Izrađujemo i originalne ličke suvenire te uporabne predmete: unikatne satove - skulpture koje mjere vrijeme - izrađene od kamena i drveta, unikatne drvene posude - suvenire i posude za serviranje hrane pod nazivom Japodi. Proizvodimo autentičan, nesvakidašnji i zdrav proizvod, pri čemu je naša osnovna misao vodilja kvaliteta, a sve pod sloganom: samo sunce, voda i zemlja”, ističu Ivan i Senka.

Strast prema prirodi, gljivama i divljem voću

U rano proljeće kad sve propupa uživaju u branju smrčaka. Zajedno s njima kreću i martovke koje su zaštićene, no samo ponekad koju i otkinu jer u Lici ima dosta njihovih staništa te nisu ugrožene. Proljeće i jesen najdraži su im dio godine jer priroda tada u bujicama časti. Stol je u to vrijeme uvijek obilat, kuhaju razne juhe, variva, umake, pohaju i peku gljive, a najdraži im je rižoto od sušenih vrganja. Kako gaje veliku strast prema gljivama i divljem voću, došli su na ideju da sve to pretoče u lijepu životnu i profesionalnu priču.

“Naš čaj sadrži desetak vrsta divljeg voća: jabuke, kruške, šipak, glog, drenjine, mukinje, brekinje i ostalo, a ako se i više puta kuha, ne gubi na kvaliteti. Može se piti vruć ili hladan, kada je okusom sličniji kompotu. Pun je vitamina C, u njemu je sve prirodno, rukom ubrano u prizemnom pojasu Velebita. Izvrstan je za jačanje imuniteta pa je koristan posebno djeci. Miks gljiva u kojemu su vrganji, lisičarke, smrčci i crne trube (vrste za koje je dokazano izlučuju sastojke koji imaju antikancerogeno djelovanje i tvari s antibiotičkim i imunostimulativnim djelovanjem) vrlo je tražen, posebno od strane inozemnih turista”, govore.

Njihovi su vrhunski proizvodi naišli na izvrstan odjek kod kupaca, a mogu se kupiti u trgovinama zdrave hrane u Opatiji, Zadru i Splitu.

Nositelji znaka Lika Quality koji garantira kvalitetu i autentičnost

Svake godine interes za proizvode Senke i Ivana sve je veći. “Ostvarujemo dobru suradnju s nekoliko poznatih restorana. Kupci koji su probali naše proizvode uvijek nam se vraćaju što nam je izuzetno drago i pruža nam poticaj za daljnji rad. Nositelji smo znaka Lika Quality koji garantira kvalitetu i autentičnost. Većinu gljiva i voća beremo sami,  potrebno je puno truda i rada kako bi sve bilo spremno za prodaju jer sve što radimo radimo ručno. Gljive i voće sušimo u adekvatnim za to predviđenim sušarama.

Ambalažu i dizajn osmislili smo sami, sve proizvode pakiramo u prozirne celofanske vrećice tako da su vidljivi za kupce”, ističu, te dodaju da ne namjeravaju znatno povećavati proizvodnju jer su zadovoljni s količinama koje trenutno nude. Kada bi imali više i čaja i gljiva, sve bi bez problema prodali jer je sve veća potražnja za kvalitetnim i zdravim proizvodima.

“Volio bih dati primjer mladim ljudima koji bi se željeli baviti sličnom preradom i proizvodnjom. Zanimanje za ovakve proizvode zaista je ogroman, veliko europsko tržište vapi za ekološkim i zdravim proizvodima, neizostavan su dio u svim recepturama najboljih europskih kuhinja. Prirodno i zdravo je sve više na cijeni”, kaže Ivan Golac te za kraj dodaje i osobnu notu: "Najljepše ljubavi su nesvjesne, spontane, iskrene. Takvu ljubav čuvaš za sebe i cijeli život joj se vraćaš. Takva je i naša ljubav prema prirodi."


Fotoprilog


Tagovi

Obrt Golac Senka i Ivan Golac Šumski plodovi


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]