Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Očuvanje vrste
  • 12.03.2020. 11:00
  • Zadarska, Nacionalni park Paklenica

Ris Alojzije postaje novi stanovnik Paklenice, stiže s Karpata

Ris Alojzije drugi je od četiri risa iz Karpata koja će se ispustiti na područje Hrvatske u sklopu LIFE Lynx projekta s ciljem očuvanja populacije ove ugrožene vrste u našim krajevima.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 1.328
  • 210
  • 0

Ris Alojzije drugi je od četiri risa iz Karpata koja se planiraju ispustiti na područje Hrvatske u sklopu LIFE LYNX projekta.

Točnije, Alojzije će biti pušten na područje Nacionalnog parka Paklenica. Kako navode iz Parka, samo puštanje divlje životinje neće biti otvoreno za medije, no sutra, 13. ožujka, bit će održana konferencija za medije gdje će pojašnjenja dati predstavnik LIFE Lynx projektnog tima, doc.dr.sc. Magda Sindičić (Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), ravnateljica Javne ustanove Nacionalni park Paklenica, Natalija Andačić, prof. te ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije Natura Jadera i predsjednik Lovačkog saveza Zadarske županije, Damir Perić, mag.agr.

Ris je jedna od najugroženijih životinjskih vrsta u Hrvatskoj čija je iznimno mala populacija pred izumiranjem. Jedina mogućnost za opstanak u Dinaridima je naseljavanje životinja iz druge, stabilne populacije. Stoga se u razdoblju od 2017. do 2024. godine provodi međunarodni projekt LIFE Lynx u sklopu kojeg će se u Hrvatsku, Sloveniju i Italiju ispustiti najmanje 14 risova uhvaćenih u Slovačkoj i Rumunjskoj.

Stigao je Doru, ris koji donosi novu krv u risju populaciju Gorskog kotara

Inače, navode, uspješnom suradnjom 11 institucija iz pet država, prošle su godine ispuštena dva risa, Doru i Goru, a novi ris nazvan Alojzije pridružuje im se u zadatku osvježavanju genske raznolikosti populacije.

Podsjetimo, u sklopu istog projekta, Agroklub je donio priču o ispuštanju risa Doru iz Rumunjske koji je naselio područje NP Risnjak. 


Tagovi

Ris Alojzije Ispuštanje NP Paklenica LIFE Lynx Ris Doru Zaštićene vrste Divlje životinje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.