Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaposleni u poljoprivredi
  • 07.08.2015. 09:20

Rastu plaće u agraru - šumari najcjenjeniji!

Analiza prosječnih neto plaća zaposlenih u poljoprivredi pokazuje da najbolja primanja imaju zaposleni u šumarstvu i sječi drva čiji prosjek iznosi 5.974 kuna.

Foto: depositphotos.com, sauletas
  • 1.007
  • 108
  • 0

Prosječna neto plaća zaposlenih u poljoprivredi za prvih pet mjeseci u ovoj godini iznosila je 5.054 kune te je za 606 kuna manja od državnog prosjeka koji iznosi 5.660 kuna, kako je objavio Državni zavod za statistiku. Plaće u poljoprivredi su nominalno veće za 3% u odnosu na isto razdoblje lani, a isti je i njihov realan rast, s obzirom da je indeks potrošačkih cijena ostao na približno istoj razini.

Najbolje plaće šumarima - najmanje stočarima i ratarima

Analiza prosječnih neto plaća zaposlenih u poljoprivredi pokazuje da najbolja primanja imaju zaposleni u šumarstvu i sječi drva čiji prosjek iznosi 5.974 kuna. Veliki udio zaposlenih u ovom sektoru prima plaću iz državnoga proračuna kao djelatnici Hrvatskih šuma. Manje su plaće zaposlenih u realnom sektoru. Prosječna neto plaća ribara iznosi 4.893 kune, a zaposlenih u biljnoj i stočarskoj proizvodnji 4.236 kuna. Poljoprivredni sektor u Hrvatskoj je jedan od slabije plaćenih od njih 19, koliko ih se prati.

Broj zaposlenih u poljoprivredi pada

Manje prosječne plaće od zaposlenih u poljoprivredi imaju zaposleni u prerađivačkoj industriji i to za jednu kunu, zatim u građevinarstvu, trgovini na veliko i malo, djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i djelatnosti administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti. U realnom prijevodu, u rangu plaća poljoprivrednika i ispod njega su trgovci, građevinari, konobari.

Satnica zaposlenog u poljoprivredi za spomenuto razdoblje iznosila je 29,46 kuna, dok je državni prosjek 33,28 kuna. Ponovno najbolju satnicu imaju šumari koji su sa 34,33 kune iznad državnog prosjeka. Satnica ribara je 28,30 kuna, a stočara i ratara 25,22 kune.

U poljoprivredi je zaposleno 22.486 osoba, od čega su njih 5.917 žene. Broj zaposlenih je pao za 3,9% u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani.

Foto: depositphotos.com, sauletas


Tagovi

Plaće Poljoprivredne plaće Hrvatske šume Prerađivačka industrija Sječa drva Biljna proizvodnja Stočarska proizvodnja Pružanje smještaja Trgovina


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.