Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Puhara
  • 11.08.2022. 16:30
  • Zlatiborski okrug, Božetići, Nova Varoš

Pronađena džinovska puhara kod Nove Varoši

U pitanju je gljiva puhara kojih ovde ima dosta, ali su mahom veličine pesnice, ovako ogromnu nikad u životu nisam video, rekao je Dragoljub Ćirović iz novovaroškog sela Božetići.

Foto: Depositphotos/Johnatapw (ilustracija)
  • 664
  • 140
  • 0

Čudo prirode, kako piše agencija RINA, pronađeno je u jednom novovaroškom selu. U pitanju je džinovska gljiva puhara, koju je sasvim slučajno prilikom košenja trave ugledao Dragoljub Ćirović iz Božetića.

"Rođak koji je kosio prvo je mislio da je osinjak i pozvao me da pogledam. Meni se u prvi mah učinilo da je u pitanju bundeva, ali kad smo je malo bolje zagledali shvatio sam da je ogromna pečurka. U pitanju je gljiva puhara kojih ovde ima dosta, ali su mahom veličine pesnice, ovako ogromnu nikad u životu nisam video. Ima oko pola metra u prečniku, a obim joj je preko 120 centimetara", rekao je za ovu agenciju Ćirović.

Kako se pojašanjava na sajtu travarisrbije.com, to je jedna od najvećih gljiva uopšte, loptastog je oblika, prečnika i više od 50cm, a težina joj može biti i preko 10kg.

Pored toga što je dobra za jelo, zbog visoke vrednosti belančevina, koje sadrži, ona ima i neka lekovita svojstva. Sadrži aminokiseline, ureu, ergosterol (provitamin vitamina D), masti i materiju nazvanu kalvacin (calvatin), koja je u eksperimentima na miševima pokazala antitumorna svojstva.


Tagovi

Puhara Gljiva Najveća gljiva Dragoljub Ćirović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.