Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezona žira
  • 22.10.2013. 09:00

Prikupljanje žira u Spačvanskim šumama

Sezona sakupljanja žira, ovisno o vremenskim prilikama traje tijekom mjeseca listopada

Foto: freepik.com
  • 2.452
  • 170
  • 0

Brojni skupljači žireva ovih su dana pohrlili u čuvene Spačvanske šume u istočnom dijelu županjske Posavine kako bi prionuli na skupljanje žira i zaradom od tog sezonskog posla, koliko toliko potpomogli tanani kućni budžet. Za potrebe Uprave šuma Vinkovci ove će godine biti prikupljeno 60 vagona žira. Prema riječima upravitelja Šumarije Vrbanja, Davora Mudrinića, vrbanjska šumarija do sada je otkupila oko 15.000 kilograma.

Otkup je počeo prije desetak dana, a cijena je pet kuna bruto za kilogram, odnosno 2,60 kuna neto, koliko otkupljivači dobiju na ruke. Otkupljuje se samo kvalitetan plod, a onaj lošije kvalitete vraća se skupljačima jer takav žir nije za uporabu, odnosno ne može se koristiti za pošumljavanje, kako navodi Mudrinić. Sezona sakupljanja žira, ovisno o vremenskim prilikama, traje tijekom mjeseca listopada. Budući da se radi o zahtjevnom poslu koji treba obaviti na vrijeme, a za koji ne postoji mehanizacija, potrebno je angažiranje velikog broja ljudi. Stoga je sakupljanje žira sezonski posao koji predstavlja dodatan izvor prihoda za lokalno stanovništvo.

Žir je za sada zadovoljavajuće kvalitete, nečistoća se kreće u rasponu od 10 do 15 posto, no kako vrijeme odmiče, očekuje se bolja kvaliteta. Uzorke prikupljenog žira uzimaju djelatnici Instituta Jastrebarsko, a nakon obavljene analize izdaju deklaraciju o kvaliteti, bez koje žir ne može u daljnju uporabu. Nakon sakupljanja, sjeme prolazi propisane postupke ispitivanja kvalitete i klijavosti.

Sakupljanje žira jedan je inače od važnijih poslova koji se u Hrvatskim šumama obavljaju u ovo jesensko vrijeme. Žir ne rađa svake godine jednako, naime obilniji se urod u pravilu može očekivati svake 3-4 godine. Žir je izuzetno važan u ciklusu prirodne obnove šuma, bilo da se neposredno unosi u sastojinu ili da se koristi u rasadnicima za proizvodnju sadnica.

I djelatnici šumarija na području Uprave šuma Vinkovci ovih su dana maksimalno angažirani na tom poslu. Prikupljeni žir u dvorištima šumarija mora se nekoliko puta tijekom dana prevrtati kako se ne bi “potpalio”.

Područje kvalitetnih hrastovih šuma proteže se od Vinkovaca do Karlovca, a sakupljanje se vrši u izabranim i priznatim sjemenskim sastojinama, tj. u onim šumama koje koriste prije svega za proizvodnju kvalitetnog sjemena kroz duži niz godine. Ove su sastojine odabrali šumarski stručnjaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva te Šumarskog instituta Jastrebarsko.

Foto: freepik.com


Tagovi

Žir Prikupljanje Spačvanske šume Vrbanja Sezonski posao Šumarija Analiza Hrvatske šume Kvaliteta


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.