Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlje svinje
  • 30.01.2019. 15:20

Pred puškom padaju i bređe krmače, lovci protiv dodatnog odstrjela divljih svinja

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je preventivnu odluku o smanjenju brojnog stanja divljih svinja zbog pojave afričke svinjske kuge evidentirane u Mađarskoj. Međutim, ta i takva odluka nije naišla na blagonaklonost lovaca...

Foto: Bigstockphoto/Grisha Bruev
  • 4.345
  • 647
  • 0

Uz naredbu o mjerama za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je, po mnogima, rigoroznu mjeru o smanjenju brojnog stanja divljih svinja na cijelom području Hrvatske. Tom odredbom dopušta se lov i u lovostaju kako na veprove, nazimad tako i na krmače pa i uz uporabu optičkih ciljnika za noćni lov s mogućnošću elektroničkog povećavanja izvan zaštićenih područja. Mjere su to donesene u skladu s člankom Zakona o lovstvu koji nalaže da ministar može donijeti akt o smanjenju brojnog stanja divljači ako je to u interesu javnog zdravlja i sigurnosti građana. A da je u interesu, je. 

Slučaj svinjske kuge evidentiran u Mađarskoj odmah je na noge digao sve relevantne službe. Preventive radi, ministarstvo je odredilo crnu divljač svesti na biološki minimum, drugim riječima kazano, svi lovoovlaštenici u svom lovištu moraju brojnost divljih svinja svesti na minimum odnosno na 50% od ukupnog broja divljači evidentiranoj u Lovno-gospodarskoj osnovi pojedinog društva. I u lovištima gdje divlja svinja nije utvrđena ili je pak evidentirana kao divljač u prolazu, potrebno je izlučiti svako grlo pa i s površine koje nisu lovne uz neke iznimke napomenute u Naredbi.

Balić: Odluka na štetu divljači i lovaca

Međutim, ovakva odluka, nije baš prihvaćena u lovačkim krugovima. Brojni su oni koji baš ne gledaju blagonaklono na instrukcije iz ministarstva. "Lovna sezona na divlju svinju po pravilu već bi trebala završiti. Odstrjelna kvota je ispunjena i već pripremljen matični fond za iduću lovnu sezonu. Međutim, što sada? Prema napucima ministarstva, sada trebama razbijati i matično krdo. A što oni misle da ćemo loviti iduće godine? Mislim da ovo nije dobro jer prvenstveno ide na štetu divljači i lovaca. Kod nas svinjske kuge nema, a samim time ni straha od nje. Kuga nije opasna za čovjeka, ali je za domaće svinje.

Stoga je potrebno spriječiti kontakt divljih i domaćih svinja. Novi namet na lovce je i izrada plana biosigurnosti u kojem se uz ostalo trebaju imenovati osobe odgovorne za provođenje plana, a to znači vođenje evidencije o provedbi raznih dezinfekcijskih mjera vozila, obuće, opreme i tla prije i nakon lova. Potrebno je provesti proceduru za udrobljavanje odstrijeljenih divljih svinja s točno određenim prostorom za tu namjenu kao i za njegovo neškodljivo odlaganje", kazao nam je dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Mladen Balić.

Njegovo mišljenje dijele i ostali lovci, posebno oni u Dalmatinskoj Zagori. Po njima je to atak na i onako malobrojni fond crne divljači na tom području. Najčešće se pitaju tko li je mogao na taj nepopularan način odlučiti istrijebiti ne samo divlje svinje već i svu divljač s tih divljači škrtim podnebljem. Uporište za takvo stajalište imaju u dozvoljenoj uporabi dugonogih goniča koji ne samo da istjeruju svinje, već i zečeve, fazane, jarebice….

Pred puškom padaju i bređe krmače

"Onaj tko je ministru savjetovao provedbu tog njihovog plana, potpuno je promašio jer je divljač u našim krajevima već odavno svedena na biološki minimum. Ovaj čin je nespojiv s lovnom etikom jer pred puškom padaju i visoko bređe krmače. Dno morala i etike", tvrdi Miro Šarić, predsjednik Lovačke udruge Kamenjarka iz Grabovca, i nastavio: "Ovo je gospodarski promašaj. Zamislite ona društva koja se bave komercijalnim lovom, što to za njih znači? Potpuni debakl. Koliko god oni govorili "mi ćemo od početka ožujka zabraniti uporabu dugonogih goniča, a krmače, unatoč odredbi, i onako ne lovimo", zaključio je Šarić.

Ipak i među lovcima postoje oprečna mišljenja. Dopredsjednik Lovačke udruge Mosor-Priko Omiš Davor Komić smatra da je na prvom mjestu struka. Ako su epidemiološke i veterinarske službe zajedno s predstavnicima ministarstva poljoprivrede odredile da je takvo što svrsishodno, onda ne bi trebalo sumnjati u njihovu odluku. Možda i rigorozna, ali ipak, po njegovom mišljenju, značajna mjera koja će se u konačnici pokazati kao prava jer ipak zdravlje ljudi pa i životinja, na prvom je mjestu.

"Znate kakvi su naši ljudi, da se nešto dogodi bilo bi drvlja i kamenja kako se ništa nije poduzelo, a ovako mislim da treba poštovati odluku struke. Fond svinja će se brzo oporaviti i zbog toga ne treba kukati, ali mislim da bi ipak trebalo obratiti pažnju na bređe krmače ili one s mladima. Njihov odstrel nije moralan. O tome bi se trebala povesti diskusija", kaže Davor Komić.


Fotoprilog


Tagovi

Divlje svinje Odstrjel Lovci Hrvatski lovački savez


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.