Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kogeneracijska postrojenja
  • 02.01.2016. 14:25

Potencijal potpisanih ugovora je 200 milijuna eura

Gradnja kogeneracijskih postrojenja na biomasu u Hrvatskoj je u začetku no realizacijom projekta povećati će se sigurnost opskrbe električnom i toplinskom energijom te potaknuti razvoj ruralnih područja zemlje.

Foto: PIXSELL
  • 400
  • 57
  • 0

Početkom rujna, Hrvatske šume d.o.o.su raspisale javni poziv za prodaju drvne sječke ili ogrjevnog drveta za proizvodnju električne te toplinske energije.

Predmet javnoga poziva bilo je 600.000 tona drvne sječke koja je ponuđena kogeneracijama.

Potpisani su ugovori i predugovori sa kupcima

Svečanim potpisivanjem ugovora i predugovora između Hrvatskih šuma i kupaca drvne sječke koje je početkom studenoga upriličeno u Ministarstvu poljoprivrede, stavljena je točka na i prodaji 640.000 tona drvne sječke koja će poslužiti za proizvodnju električne i toplinske energije.

Ugovore u trajanju od 14 godina potpisali su predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić i član Uprave Hrvatskih šuma Ivan Ištok s 36 korisnika koji su ispunili kriterije temeljem Javnog poziva za prodaju drvne sječke ili ogrjevnog drva za proizvodnju električne i/ili toplinske energije iz rujna 2015.

Velike mogućnosti u energetskom sektoru

Potpisivanju ugovora nazočio je i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je tom prigodom izrazio veliko zadovoljstvo obavljenim poslom prodaje drvne sječke, čime se otvaraju velike mogućnosti u energetskom sektoru, pogotovo kada govorimo o obnovljivim izvorima energije.

"U današnje vrijeme svjesni smo činjenice da racionalno gospodarenje energijom predstavlja ključnu pretpostavku održivog razvoja. Europska unija je, postavivši cilj da udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj potrošnji u 2020. godini bude 20%, dala snažan poticaj za jaču primjenu biomase, obnovljivog izvora sa znatnim potencijalom.

Mogućnosti investicija od 200 milijuna eura

Razlog tomu jest što uporaba biomase doprinosi ublažavanu emisije stakleničkih plinova, smanjenju ovisnosti o uvozu nafte i ostalih fosilnih oblika energije, povećanju sigurnosti energetske opskrbe te što razvitak tehnologije i industrije za uporabu biomase doprinosi rastu broja novih radnih mjesta, razvitku konkurentnosti te regionalnom i ruralnom razvitku", rekao je tom prigodom Jakovina.

Pravo na potpisivanje Ugovora o prodaji drvne sječke ili ogrjevnog drva imali su kupci koji su stekli sve uvjete za isto, dok ostali kupci sklapaju predugovor. S njima će ugovor biti sklopljen nakon ispunjenja uvjeta iz predugovora u zadanom roku. Pod uvjetima se navodi jamstvo za financiranje projekata koji podrazumijevaju uporabu drvne sječke u energetske svrhe ili već dovršeni pogon. Kupci koji ne ispune uvjete iz predugovora izgubit će pravo na potpisivanje ugovora, a te količine će se ponuditi kupcima rangiranim ispod crte prema utvrđenom rangu.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić naveo je prigodom potpisivanja podatak o mogućnostima investicija u ovome sektoru u vrijednosti od 200 milijuna eura.

Prednosti kogeneracija

Prednost kogeneracije u odnosu na konvencionalne elektrane ili postrojenja u kojima se proizvodi samo električna energija ili samo toplinska energija je u učinkovitosti samog postrojenja, koja se odnosi na smanjenje potrošnje primarnog goriva, gubitaka u mreži i emisije stakleničkih plinova. Velika prednost kogeneracije je njezina velika mogućnost primjene i kombinacije s već postojećim tehnologijama primijenjenim u različitim sustavima u industriji, poljoprivredi te poslovnom i stambenom sektoru.

Gradnja kogeneracijskih postrojenja na biomasu u Hrvatskoj je u začetku no realizacijom projekta povećati će se sigurnost opskrbe električnom i toplinskom energijom te potaknuti razvoj ruralnih područja zemlje. U vrijeme pogoršane ekonomske situacije i nezaposlenosti u Hrvatskoj, traže se projekti koji se temelje na domaćim resursima, koji su isplativi u kraćem periodu i koji vode većem zapošljavanju.

Biomasa je danas jedan od najvećih obnovljivih izvora energije, zajedno s korištenjem energije vode i vjetra za proizvodnju korisne energije, a održivost korištenja biomase kao izvora energije je nešto što se može postići prikladnim upravljanjem tim resursima, što je u hrvatskom šumarstvu već stoljećima slučaj.

Tekst: Goran Vincenc, Foto: PIXSELL


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Hrvatske šume Ivan Pavelić Ivan Ištok Tihomir Jakovina Kogeneracijska postrojenja Obnovljivi izvori energije