Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oružni list
  • 29.12.2018. 14:30

Postajete lovac? Spemite tonu kukuruza!

Istraživali smo koliko košta dobijanje jednog oružnog lista, te da li i koliko ima istine u tvrdnjama da dobijanje jedne puške košta koliko i uhranjena svinja.

Foto: Dušan Knežić
  • 2.534
  • 365
  • 0

Lov je pasija mnogih ljubitelja prirode, a među lovdžijama uvek je bilo mnogo onih koji žive u ruralnim sredinama i koji se bave poljoprivredom. U lov se, poznato je, ne ide bez puške, pa smo iz perspektive jednog poljoprivrednika istraživali koliko košta dobijanje jednog oružnog lista, te da li i koliko ima istine u tvrdnjama da dobijanje jedne puške košta koliko i uhranjena svinja. 

Kako izgleda kalkulacija?

Došlo smo do toga da onaj ko želi da postane lovac, za to zadovoljstvo na ime (samo) dobijanja oružnog lista treba da izdvoji tovljenika od oko 130 kilograma, tonu kukuruza, ili pak četiri praseta od dvadesetak kila. Evo kako izgleda kalkulacija. 

Ukoliko je u pitanju nabavka novog oružja, za one koji tek treba da postanu lovci, kandidat treba da prođe obuku za rukovanje lovačkom puškom u instituciji licenciranoj za takvu delatnost. Cene za obuku  i polaganje nisu svuda iste, a prosek je oko 6.000 dinara.

Druga stavke je posebno zanimljiva, a to je obavezan lekarski pregled. Kandidat treba da ode kod izabranog lekara, tamo uzme odbrazac broj 1, a to je u stvari uput za pregled u licenciranoj zdravstvenoj ustanovi. Ni ovde cene, (mada bi verovatno trebale da budu) nisu fiksne, idu i do 4.000 dinara, ali prema podacima koje smo dobili od NAOSA (Nacionalne asocijacije za oružje Srbije) u proseku lekarski pregled staje 2.500 dinara. Da bi se dobilo lekarsko "zeleno svetlo", treba zadovoljiti kriterijume četiri lekara: specijaliste medicine rada, oftalmologa, ORL specijaliste (zbog sluha) i psihijatra. 

Sa ovim papirima, kandidat treba da u roku od mesec dana ode u policijsku stanicu u mestu prebivališta. Tu uzima zahtev za izdavanje odobrenja za nabavku lovačke puške (2.590 dinara na ime administrativne takse), a sledeći korak je polaganje lovačkog ispita. To trenutno košta 4.500 dinara. Sledeći papir koji treba nabaviti je uverenja iz suda da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak, a to staje (naspram ostalih stavki) mizernih 200 dinara.

Nakon dobijanja ovog uverenja, u roku od osam dana podnosi se zahtev za registraciju, a taksa za izradu oružnog lista iznosi (opet) 2.590 dinara. Šta ta taksa predstavlja i šta u njoj baš toliko košta nikome nije jasno, s obzirom na to da za obrazac oružnog lista treba izdvojiti 600 dinara (?), a potom za troškove izrade oružnog lista još 900 dinara (!?). 

Konačna cifra: 19.880 za nove lovce

Da li je tu kraj otvaranju novčanika da bi se dobila dozvola za šušku? Možda. To zavisi od toga da li kod kuće imate ormarić ili sličan deo nameštaja u koji može da stane puška, a isti da se zaključa, kako bi oružje ostalo van domašaja onih koji treba da njime rukuju. Da li posedujete takav komad inventara u kući, prekontrolisaće policija

Ipak, kako je posedovanje ormara individualna stvar nepodložna kalkulacijama, prostom matematikom dolazi se do cifre 19.880 dinara, koliko u proseku iznose troškovi papirologije (lovački ispit, lekarski pregled, takse , potvrde). To je iznos za onog kandidata koji postaje lovac.

Ukoliko je lovački ispit ranije položen, od ove brojke treba oduzeti 4.500 dinara, te 6.000 dinara za obuku za rukovanje vatrenim oružjem, a to je onda 9.380 dinara - cena za dobijanje novog oružnog lista. U prvoj varijanti to je više nego što treba izdvojiti za (solidnu) polovnu lovačku pušku, domaće ili ruske proizvodnje, koja se može kupiti za 100 -150 evra.  

Dakle, ako se zna da je prosečna cena tovljenika u Srbiji trenutno oko 150 dinara po kilogramu žive vage, tovljenik od 100 kila košta 15.000 dinara, onaj od 120 kila - 18.000 dinara. To znači da zaista, oni koji prvi put kreću u lovački avanturu, da bi registrovali oružje i došli do oružnog lista, za to treba da daju dobro uhranjenu svinju, ili jednu tonu okrunjenog kukuruza (čija je prosečna cena na pijacama 20 din/kg), a može i četiri praseta od oko 20 kilograma, Naime, prosečna cena prasadi (između 16 i 25 kila) je 240 dinara po kilogramu žive mere. Ukoliko pak, kako smo naveli, kandidat treba samo da dođe do novog oružnog lista, sve ove brojke su upola manje. 


Tagovi

Lov Puška Oružni list Obuka Lekarski pregled Registracija Lovac Cene


Autor

Dušan Knežić

Više [+]

Poljoprivrednji inženjer, novinar i lovac. Novinarstvom se bavi od 2002. godine. Moto kojim se vodi je "Usuditi se, to je cena napretka".