Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološki projekt
  • 09.11.2021. 13:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Pokrenut prvi hrvatski program nadoknade emisija CO2 sadnjom stabala

Prva akcija CO2MPENSATING BY PLANTING krenula je već ovu subotu, 6. studenog, na lokaciji na kojoj je održano predstavljanje projekta, a umjesto crnogorice koja se posušila sadile su se sadnice hrasta.

Foto: Igor Pavlović
  • 1.740
  • 115
  • 0

CO2mpensating by Planting naziv je novog, inovativnog ekološkog projekta predstavljenog u zagrebačkom naselju Demerje organiziranog od strane Saveza izviđača Hrvatske, Hrvatskih šuma d.o.o. i tvrtke Hearth.

Prvi je to ovakav program u Hrvatskoj, ali i čitavoj regiji, a predstavlja odgovor na posljedice klimatskih promjena. Namijenjen je tvrtkama, institucijama i drugim organizacijama, ali i svim ostalim zainteresiranima koji sadnjom stabala žele nadoknaditi proizvedene emisije CO2 i neutralizirati vlastiti ugljični otisak te postati pozitivan primjer brige za okoliš i zajednicu.

"Shvatili smo da, kao izviđači, stručnjaci iz Hrvatskih šuma i kreativci iz agencije Hearth, zajedno možemo više i da svijest o važnosti šuma, ali i nužnosti promjene štetnog ponašanja i djelovanja na prirodu, možemo istovremeno približiti i tvrtkama i građanima", izjavio je tom prilikom Dan Špicer, koordinator projekta i poslovni direktor Saveza izviđača. 

Pošumljavanje područja koje je uništila klima

Projekt su, pojasnio je, osmislili kako bi pružili mogućnost onima koji zagađuju malo, ali i onima koji zagađuju puno više, da sadnjom stabala u potpunosti ili pak djelomično neutraliziraju svoje po prirodu štetno djelovanje.

"U biti omogućava uvođenje ravnoteže između onoga čime prirodi štetimo i onoga čime prirodi možemo pomoći", poručio je. 

Tako će se pošumljavati područja u Hrvatskoj koja su već uništena djelovanjem klimatskih promjena. Osim toga, cilj je educirati djecu i mlade te osvjestiti širu javnost o ugljičnom otisku koji sami stvaramo, učincima klimatskih promjena, važnosti zaštite okoliša i održivom razvoju. 

Prva akcija krenula je već ovu subotu (foto: Igor Pavlović)

U sklopu kampanje, provodit će se i interaktivne edukativne radionice po osnovnim i srednjim školama širom Hrvatske kroz edukativni program nazvan Šumoborci.

"Svi sudionici programa moći će kroz akcije pošumljavanja posaditi svoje sadnice i time nadoknaditi dio emisija CO2 iz vlastitog ugljičnog otiska", istaknuto je u priopćenju. 

U planu je već ove godine uključiti u akcije pošumljavanja više od 1.000 volontera Šumoboraca, a akciju nastaviti i u idućim godinama, još većim intenzitetom te uključivanjem brojnih drugih organizacija i volontera.

Prva akcija krenula je već ovu subotu, 6. studenog, na lokaciji na kojoj je održano predstavljanje projekta, a umjesto crnogorice koja se posušila sadile su se sadnice hrasta.

Podsjećamo, Savez izviđača i Hrvatske šume jedni su od organizatora i akcije Boranka kroz koju su tijekom posljednje četiri godine volonteri posadili više od 100.000 stabala u sadnicama, sjemenu i žiru čime je postala i najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta.


Fotoprilog


Tagovi

CO2MPENSATING BY PLANTING Ekološki projekt Saveza izviđača Hrvatske Hrvatske šume Tvrtka HEARTH Dan Špicer Pošumljavanje CO2


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]