Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pošumljavanje
  • 09.12.2016. 11:00

Počela nova sezona pošumljavanja

Nove šume biće podignute na površini od 30 hektara, a popravka stanja u vidu melioracija i konverzija biće izvršena na površini od 70 hektara, što ukupno iznosi 1.600 hektara.

Foto: bigstockphoto.com/Milosz_G
  • 1.065
  • 258
  • 0

Javno preduzeće "Vojvodinašume" je u novembru započelo novu sezonu pošumljavanja, jesen 2016 - proleće 2017. Do kraja sezone planirano je da se uradi obnova šuma na površini od 1.500 hektara.

Nove šume na 30 hektara

Nove šume će biti podignute na površini od 30 hektara, a popravka stanja u melioracija i konverzija biće urađena na površini od 70 hektara, što sve zajedno s planiranim obimom obnove šuma čini površinu od 1.600 hektara na kojoj su predviđeni radovi.

Obim radova bi bio veći za još 250 hektara, koliko je pripremljeno za pošumljavanje setvom semena hrasta lužnjaka, ali zbog izostanka uroda semena već dve godine za redom, ove površine biće održavane do nove sezone pošumljavanja.

Za radove je bezbeđen kvalitetan sadni materijal, proizveden u rasadničkoj proizvodnji "Vojvodinašume". Najviše će biti posađeno sadnica topole, vrbe, poljskog jasena, zatim crnog bora, bagrema i crnog oraha.

Povećanje površina pod šumama

Dugoročno opredeljenje poslovodstva preduzeća "Vojvodinašume" je povećanje površina pod šumom, s ciljem da se promeni slika šumovitosti AP Vojvodine i ostvare brojne korisne funkcije šume. S obzirom na to da Vojvodina predstavlja najobešumljeniju regiju u Evropi sa manje od sedam odsto površine pod šumom, preduzeće "Vojvodinašume" svake godine ulaže velike napore da uz redovnu obnovu, podiže i nove šume na površinama koje su dodeljene na upravljanje i gazdovanje.

Foto: bigstockphoto.com/Milosz_G


Izvori

Vojvodinašume


Tagovi

Pošumljavanje Obnova šuma Vojvodinašume Topola Hrast lužnjak Crni bor Crni orah Bagrem


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu