Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trovanje divljači
  • 20.06.2018. 14:00

Paoru pola godine zatvora zbog trovanja divljači!

Šest meseci zatvora i osam miliona dinara kazne, mogući su epilog za zemljoradnik iz banatskog sela Radojeva, koji je osuđen zbog trovanja divljači.

Foto: Jaroslav Pap
  • 7.947
  • 1.312
  • 0

Zemljoradnik iz banatskog sela Radojeva, odlukom Osnovnog suda u Kikindi, nepravosnažno je osuđen sa šest meseci zatvora zbog trovanja divljači. To je, prema nepotvrđenim informacijama, prvi slučaj u novijoj istoriji Srbije da neko zbog ovog dela bude osuđen na zatvorsku kaznu!
Naime, ovaj paor je (nažalost, kao i mnogi pre njega) razbacao zatrovano seme žitarica po svojoj njivi u periodu od decembra 2014. do 1. marta naredne godine, želeći da otruje glodare, ali stradala je divlja fauna: čak 28 jedinki srneće divljači, dva orla mišara i jedan orao belorepan.

Ovo krivično delo je, prema prvostepenoj sudskoj presudi "Teško delo protiv opšte sigurnosti iz Člana 288 Stav 3, u vezi sa Članom 278 Stav 5 i 1 Krivičnog zakona Republike Srbije". Na presudu pomenuti zemljoradnik ima pravo žalbe višoj sudskoj istanci, tako da polugodišnja robija zbog pomenutog dela ne mora da znači i konačan sudski epilog.

Ogroman "ceh" u parničnom postupku

Zbog trovanja divljači je u ranije okončanom parničnom postupku (koji je prethodio krivičnom) ovaj paor morao je Lovačkom udruženju Nova Crnja iz istoimenog mesta da plati odštetu, a ceo "ceh" nesmotrenog zemljoradnika bio je višemilionski. Naime, na ime naknade za igubljenu dobit u srnećoj divljači, procenjen iznos je 5.640.000 dinara,  izgubljena dobit u prirastu ove divljači je 1.400.000 dinara, pa sa sudskim troškovima i kamatama, banatski zemljoradnik je morao da plati pomenutom Udruženju, na čijoj teritoriji je divljač potrovana, oko osam miliona dinara. Prema nezvaničnim saznanjima, da bi izmirio dug, bio je prinuđen da proda deo parcela koje je posedovao.

Nastavak crnog niza zbog pogrešnog trovanja glodara

Pomenuti slučaj samo je nastavak serije trovanja divljači na vojvođanskim njivama. Pre 10 godina, kraj Novog Sada, otrovano je 38 grla srneće divljači i 49 zečeva. U blizini Bečeja, 2009. godine, opet zbog nestručnog trovanja glodara, stradale su 22 srne, naredne godine kraj Savinog Sela uginulo je 12 grla srneće divljači. Nažalost, takav niz nastavljen je i u godinama koje su usledile.

Problem je što mnogi paori pokušavaju da otruju glodare (poljske miševe i voluharice) na pogrešan i nedozvoljen način. Mnogi uzmu seme pšenice ili kukuruza tretirano rodenticidima, a takvo "zatrovano" seme, koje se na tržištu nalazi u vidu mamaka, samo razbacaju na parcele. Velika greška! To zakonski nije dozvoljeno, a kada divljač naiđe na takvo seme, konzumira ga i uginjava. Onda sledi tužba lovačkog udruženja i višegodišnje parničenje uz višemilionski odštetni zahtev.

Kako se glodari pravilno suzbijaju?

Dan pre tretiranja rodenticidima treba izaći na njive i registrovati sve otvorene, aktivne rupe glodara i  zatrpati ih ručno ili valjkom. Sutra ujutru se ponovo dolazi na parcelu i obeleže se otvorene rupe, jer u njima ima glodara. U njih se stavljaju mamci na sledeći način: u pola čaše od dva decilitra sipa se mamac, položi se (prospe) u aktivnu rupu i potom se pokretom noge seme zatrpa zemljom. Dva do tri dana nakon tretmana na njivi treba pokupiti uginule glodare i zakopati ih.  Za ovakav postupak treba više ljudi i više vremena, ali je po zakonu, za razliku od bacanja semena po njivama. Takođe je i daleko jeftiniji od plaćanja višemilionske odštete lovačkim udruženjima. 


Tagovi

Radojevo Dibvljač Zatrovano seme Kazna Srna Orao mišar Orao belorepan Lovačko udruženje Nova Crnja Suzbijanje glodara


Autor

Dušan Knežić

Više [+]

Poljoprivrednji inženjer, novinar i lovac. Novinarstvom se bavi od 2002. godine. Moto kojim se vodi je "Usuditi se, to je cena napretka".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!