Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište drveta
  • 05.06.2022. 15:00

Padaju svjetske cijene drvne građe

U SAD veliki kupci i pilane zbog zaliha već počinju snižavati cijene. No, trebat će vremena da to osjete krajnji korisnici

Foto: Depositphoto/Katkov
  • 2.691
  • 324
  • 0

Cijene drvne građe na tržištu budućnosnica su od početka godine pale za skoro 50 posto, piše Agrarheute. Ovaj trend se još uvijek ne osjeća na fizičkoj razini, ali analitičari kažu da je to samo pitanje vremena.

Sporan pad cijena

Na čikaškom tržištu su pale za 7 posto što je ukupni tjedni pad od 12 posto. Najvažnija sirovina za građevinsku industriju i druge sektore pala je na novi minimum za godinu od 566 eura za 2,3 kubika (1.000 board foot što je mjerna jedinica u SAD-u). 

Od početka godine svjetske cijene drvne građe su pale za 47 posto što je 65 posto ispod maksimuma iz 2021. od 1.612 eura. Ovaj trend bi trebao utjecati i na europske i značajno smanjiti izvozne vrijednosti. 

Američki analitičari predviđaju da će se veliki inflatorni pritisak na tržište nekretnina u SAD i Europi smanjivati s padom cijene drveta i da bi ih trebali pratiti troškovi izgradnje. Trenutno ne možemo biti sigurni kada i kako brzo će doći do toga i kako će se odraziti na europsko tržište, ali je, navode, ta situacija neizbježna.

Puno je i zaliha (foto: Depositphoto/budabar)

Velike zalihe

U SAD se govori o tržištu prezasićenom drvetom i drugi građevinskim materijalom, jer su zalihe u pilanama i željezarama značajno porasle.

Primjetno povećana ponuda bi trebala dovesti do trajne silazne spirale cijena, posebno ako potražnja brzo ne poraste, za što su mali izgledi. Pored toga, inflacija u svim sektorima života natjerala je potrošače na štednju.

U SAD veliki kupci i pilane zbog zaliha već počinju snižavati cijene. No, trebat će vremena da to osjete krajnji korisnici. Također, analitičari očekuju da će ipak ostati visoke zbog problema u logistici, a tempo će diktirati razvoj situacije oko Ukrajine i sankcije Rusiji koja je veliki izvoznik drveta.


Tagovi

Drvna građa Cijena drveta Tržište drveta Inflacija Pad cijenaa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.