Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište drveta
  • 05.06.2022. 15:00

Padaju svetske cene drveta

U SAD veliki kupci i pilane zbog zaliha već počinju da snižavaju cene. Biće potrebno vremena da to osete i krajnji korisnici.

Foto: Depositphoto/Katkov
  • 645
  • 160
  • 0

Cene drveta na fjučers berzi su od početka godine pale za skoro 50 odsto, piše Agrarheute. Ovaj trend se još uvek ne oseća na fizičkom nivou, ali analitičari kažu da je to samo pitanje vremena.

Sporan pad cena

Na čikaškoj fjučers berzi su pale za sedam odsto što je ukupni nedeljni pad od 12 odsto. Najvažnija sirovina za građevinsku industriju i druge sektore pala je na novi minimum za godinu od 566 evra za 2,3 kubika (1.000 board foot što je merna jedinica u SAD-u). 

Od početka godine svetske cene drveta su pale za 47 odsto što je 65 odsto ispod maksimuma iz 2021. od 1.612 evra. Ovaj trend bi trebao uticati i na evropske cene i značajno smanjiti izvozne vrednosti. 

Američki analitičari predviđaju da će se veliki inflatorni pritisak na berzu nekretnina u SAD-u i Evropi smanjivati s padom cene drveta i da bi ih trebalo pratiti troškovi izgradnje. Trenutno ne možemo biti sigurni kada i koliko brzo će doći do toga i kako će se odraziti na evropsko tržište, ali je ta situacija neizbežna.

Puno je i zaliha (foto: Depositphoto/budabar)

Velike zalihe

Do ovoga je doveo i ubrzan rast hipotekarnih stopa uz istovremenu smanjenu kupovnu moć što je rezultiralo većom ponudom stambenih objekata.

U SAD-u se govori o prezasićenom tržištu drvetom i drugim građevinskim materijalom, jer su zalihe u pilanama i železarama značajno porasle.

Primetno povećana ponuda bi trebalo da dovede do trajne silazne spirale cena, posebno ako potražnja brzo ne poraste, za šta su mali izgledi. Pored toga, inflacija u svim oblastima života naterala je potrošače na štednju.

U SAD-u veliki kupci i pilane zbog zaliha već počinju snižavati cene. Biće potrebno vremena da to osete i krajnji korisnici. Takođe, analitičari očekuju da će cene ipak ostati visoke zbog problema u logistici, a tempo će diktirati razvoj situacije oko Ukrajine i sankcije Rusiji koja je veliki izvoznik drveta.


Tagovi

Tržište drveta Inflacija Cena drveta Pad cena Drvo


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.