Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nacionalni parkovi
  • 24.07.2015. 15:30

Osniva se Stručni savet Nacionalnih parkova

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine osniva Stručni savet Nacionalnih parkova, koje će pratiti i analizirati programe i projekte iz oblasti zaštite prirode i održivog korišćenja prirodnih resursa.

Foto: depositphotos.com
  • 104
  • 2
  • 0

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković rekla je danas na Kopaoniku da to ministarstvo osniva Stručni savet Nacionalnih parkova, koje će pratiti i analizirati programe i projekte iz oblasti zaštite prirode i održivog korišćenja prirodnih resursa.

Taj Savet je jedna od novina koju Ministarstvo uvodi trudeći se da u svom radu unapredi zaštitu prirode, o čemu svedoče i izmene i dopune Zakona o zaštiti prirode i nacrt Zakona o nacionalnim parkovima, rekla je Bogosavljević Bošković prilikom posete Nacionalnom parku Kopaonik, saopšteno je iz njenog kabineta.

Savet će kako je navela, pratiti i analizirati Plan upravljanja Nacionalnim parkom; Program upravljanja Nacionalnim parkom; Programe i projekte kojima se sprovode mere i aktivnosti zaštite i razvoja Nacionalnog parka. "Stručni savet će imati pet članova, koji se imenuju na pet godina, koji svojim naučnim i stručnim radom prate i analiziraju oblast zaštite prirode i održivog korišćenja prirodnih resursa", rekla je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Uskoro i Savet korisnika Nacionalnog parka

Ona je podsetila na uvođenje statusa službenog lica za čuvare zaštićenih područja i dodala da će se u narednom periodu osnivati i Savet korisnika Nacionalnog parka, kako bi se obezbedio interes lokalnog stanovništva i korisnika Nacionalnog parka. Savet će biti formiran od predstavnika lokalnih samouprava, organizacija i udruženja čija se aktivnost odvija na području Nacionalnog parka ili u zaštitnoj zoni, s tim da se u rad Saveta korisnika mogu uključivati i drugi članovi nosioci prava korišćenja i eksperti sa savetodavnim glasom.

Uloga Saveta korisnika Nacionalnog parka je da donosi preporuke o lokalno značajnim stvarima u okviru zakonom propisanih mera koji se tiču Nacionalnog parka i da ih upućuju Upravljaču ili Savetu Nacionalnog parka.

Uradilo se mnogo, ali može i bolje

Osvrćući se na rad Nacionalnog parka Kopaonik, ministarka je ocenila da je u proteklom periodu učinjeno mnogo, ali to uvek može biti bolje. Na primer, u cilju povećanja brojnosti pastrmke u vodama Parka, koja je nekada naseljavala samo delove Samokovske reke, preduzimaju se i periodična poribljavanja. Njihov cilj je ustanovljavanje stabilne populacije potočne pastrmke, koje mogu predstavljati i potencijal za razvoj rekreativnog ribolova, čime bi se upotpunila i turistička ponuda ali i vršila promocija, edukacija i prezentacija samog Parka, navela je ona.

Foto: depositphotos.com; timbrk


Izvori

Tanjug


Tagovi

Kopaonik Nacionalni parkovi Snežana Bogosavljević Bošković Savet korisnika Nacionalnog parka Zaštita prirode Stručni savet nacionalnih parkova

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!