Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šuma
  • 10.06.2015. 14:30

Održani seminari za zaštitu šuma

U dvanaest praktičnih i slikovitih predavanja uobličene su informacije značajne za identifikaciju pojave i praćenje najvažnijih bolesti, štetočina i korova u šumi, šumskim kulturama i rasadnicima.

  • 129
  • 4
  • 0

Specijalisti Prognozno-izveštajne službe Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu iz Novog Sada su u periodu od 15. aprila do 29. maja 2015. godine u saradnji sa JP Vojvodinašume održali sedam seminara na temu zaštite šuma.

Ukupno 180 zaposlenih koji se bave poslovima iz ove oblasti u JP Vojvodinašume, imalo je priliku da unapredi postojeći nivo znanja. Svojim prisustvom, značaj ove teme su naglasili i predstavnici Uprave za šume, Vida Jovanović i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Milan Rebić.

U dvanaest praktičnih i slikovitih predavanja uobličene su informacije značajne za identifikaciju pojave i praćenje najvažnijih bolesti, štetočina i korova u šumi, šumskim kulturama i rasadnicima. Naglašen je značaj selekcije, tj. uvođenja u proizvodnju malo osetljivih klonova topole, zahvaljujući čemu se dodatne mere zaštite od biljnih bolesti svode na minimum.

Kako ostvariti najveće efekte u zaštiti šuma?

Takođe je istaknuto da praćenje populacionog nivoa štetnih organizama, i rano otkrivanje početka gradacije štetnih insekata ili epifitocije biljnih bolesti, kao i drugih štetnih agenasa, treba da eliminiše potrebu intervencije na velikim površinama. Sa ovakvim pristupom, postižu se najveći efekti u zaštiti šuma, sa maksimalnim uštedama u radnoj snazi i finansijskim sredstvima.

Poštujući Zakon o šumama i Zakon o zdravlju bilja, a u skladu sa zahtevima FSC standarda, JP Vojvodinašume sprovodi zaštitu šuma na principima integralne zaštite, gde se pored primene uzgojnih i fitosanitarnih mera upotrebljavaju i hemijska sredstva za zaštitu od insekata i biljnih bolesti, kao i za suzbijanje korova.

Problemi sa kojima se preduzeće susreće kada je u pitanju zaštita šuma su složeni, a zaštita šuma, zasada i rasadnika nameće potrebu korišćenja širokog spektra pesticida. Pored visoke efikasnosti i selektivnosti, pesticidi u šumarstvu moraju biti primenjeni u skladu sa odredbama FSC politike. Zbog toga postoji stalna potreba da se nakon završenih oglednih istraživanja, ubrza postupak za njihovu registraciju za primenu u šumarstvu.


Izvori

Vojvodinašume


Tagovi

Vojvodinašume Milan Rebić Vida Jovanović Bolesti Zaštita šuma Seminari Zakon o šumama Zakon o zdravlju

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.