Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Melia azedarach
  • 08.01.2023. 09:00

Očenašica - stablo atraktivnih, ali otrovnih plodova

Blijedožuti do narančasti plodovi, koštunice, dozrijevaju početkom jeseni i ostaju na stablu preko zime, napominju iz Hrvatskih šuma.

Foto: Hrvatske šume
  • 2.383
  • 113
  • 0

Kod nas je poznato pod imenom melija, milija, indijski jorgovan i očenašica, a latinski naziv ovog listopadnog stabla, ukrasne vrste čiji su plodovi otrovni je Melia azedarach, pojašnjavaju Hrvatske šume. 

Kažu, naime, da ptice rado jedu sitne mesnate koštunice, no za sisavce su plodovi otrovni te je potreban oprez jer su zabilježena teža trovanja uslijed konzumacije. 

"Porijeklom je iz Azije, a zbog zahtjeva prema staništu kod nas je česta na obali", navode dodajući da joj odgovaraju joj sunčani položaji, nije izbirljiva u zahtjevima prema tlu, dobro podnosi sušu, ali nešto slabije mraz.

Brzorastuća je vrsta koja dosegne i do 15 m visine te kratkog životnog vijeka pa već oko 20 godine počinje odumirati. "Koristila se za različite upotrebe u izradi kućanskih predmeta, instrumenata te za ogrjev, a navodno i ekstrakt listova kao pesticid", opisuju dalje. 

Napominju i da latinski naziv potječe iz starogrčke riječi za jasen melia, zbog sličnih perastih listova. U svibnju i lipnju cvatu lijepi, mirisni, svijetlo ljubičasti sitni cvjetovi u velikim metličastim cvatovima. Blijedožuti do narančasti plodovi - koštunice dozrijevaju početkom jeseni i ostaju na stablu preko zime. 

"Što ih upravo u ovo doba godine čini lijepim prizorom u urbanim nasadima i okućnicama", naglašavaju pojašnjavajući da je, prema podacima u literaturi, ime očenašica nastalo jer su se sjemenke, koštice koje su u sredini šuplje, koristile za izradu krunica i nakita.

Još jedna ukrasna vrsta kojoj treba posvetiti pozornost zbog atraktivnih, ali otrovnih plodova.❗️ Melia azedarach je...

Objavljuje Hrvatske šume dooSrijeda, 4. siječnja 2023.

Tagovi

Melia azedarach Melija Indijski jorgovan Očenašica Hrvatske šume Listopadno stablo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Hrvatske šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]