Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvna masa
  • 26.10.2017. 15:00

Novi model raspodjele drvne mase?

Udruženje drvoprerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore objavilo je prijedlog novog modela raspodjele drvne sirovine koji bi trebalo pomoći dogovoru s Hrvatskim šumama i Ministarstvom poljoprivrede o količinama za kupnju drvne sirovine, cijenama i politikama rabata.

Foto: Pixabay/Skitterphoto
  • 368
  • 21
  • 0

Udruženje drvoprerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore objavilo je prijedlog novog modela raspodjele drvne sirovine, što bi trebalo pomoći dogovoru s Hrvatskim šumama i Ministarstvom poljoprivrede o količinama za kupnju drvne sirovine, cijenama i politikama rabata jer dosadašnji je, tvrde drvoprerađivači, dosta manjkav i diskriminirajući za domaće prerađivače.

Predlagači drže kako bi novim modelom proizvođači sami sebi stvarali količinu kroz fakturirane račune čime se stvaraju pretpostavke za gospodarski rast, razvoj, investicije, zapošljavanje, a time i ostanak stanovništva na ruralnim područjima.

"Želimo potaknuti finalizaciju drvne sirovine, razvoj proizvodnih kooperacija, kao oblika finalne proizvodnje, obnovu i razvoj tradicijskih obrta kao oblika finalizacije, razvoj domaćeg tržišta poluproizvoda, porast investicijskih ulaganja u nove tehnologije, dizajn, te nove i inovativne proizvode. Vjerujemo da će ovaj model biti transparentniji i učinkovitiji, te da će svim proizvođačima omogućiti rast i razvoj", stoji u piopćenju koje potpisuje predsjednik Udruženja drvoprerađivačke industrije HGK-a Daniel Smiljanić, dodajući kako bi već u studenom, u skladu s novim pismom razumijevanja koje bi se trebalo ugraditi u Zakon o preradi drva i proizvodnji namještaja, Hrvatske šume mogle raspisati javni poziv za sklapanje godišnjih ugovora za 2018. i okvirnih ugovora do 2027. godine.

Zanimalo nas je što o novom modelu raspodjele drvne sirovine misle Hrvatske šume pa smo dobili odgovor Odnosa s javnošću Hrvatskih šuma.

"Hrvatske šume d.o.o. još nisu dobile na uvid konačan prijedlog Udruženja drvoprerađivača pri HGK, te se u ovom trenutku o tome još ne možemo ni očitovati. U svakom slučaju, sve strane rade na tome da konačan model bude zadovoljavajući za sve dionike", navodi se u odgovoru Hrvatskih šuma.

Foto: Pixabay/Skitterphoto


Tagovi

Drvna sirovina Hrvatske šume Udruženje drvoprerađivačke industrije Razvoj tržišta Tržište


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]