Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja šuma
  • 07.12.2022. 12:00
  • Karlovačka, Plaški

Niče nova šuma: Na 210 hektara sadi se gotovo 383 tisuća sadnica hrasta kitnjaka

Riječ je o važnom projektu kojem je cilj razminiranje, obnova i zaštita šuma, rekla je ministrica Vučković.

Foto: Facebook/Hrvatske šume
  • 2.143
  • 78
  • 0

Započela je 18,7 milijuna kuna vrijedna sadnja 210 hektara nove šume, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

"Riječ je o važnom projektu kojem je cilj razminiranje, obnova i zaštita šuma na projektnom području koje je zbog ratnih djelovanja bilo onečišćeno minsko-eksplozivnim sredstvima, zbog čega nije bilo moguće gospodariti šumama, a za što će se u rasadnicima Hrvatskih šuma proizvesti gotovo 383 tisuće sadnica hrasta kitnjaka i restaurirati šume tog hrasta unutar ekološke mreže Natura 2000", naglasila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je jučer sudjelovala u početku jesenske sadnje nove šume u okviru projekta "Karlovac Karst  - razminiranje, obnova i zaštita šuma na kršu u Natura 2000 područjima u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije“.

Kako su naveli, do sada je zahvaljujući sredstvima naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma razminirana površina od 1 191 784 m2, u vrijednosti 13,2 milijuna kuna, te je kupljeno 14 pick-up vozila za vatrogasne djelatnosti. 

U sljedećem dvogodišnjem razdoblju planirana je kupnja četiri vatrogasna vozila za gašenje šumskih požara ukupne vrijednosti šest milijuna kuna. Iz Ministarstva napominju i da je u razdoblju od 2016. temeljem godišnjih programa potpore male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja gospodarskim subjektima na području Karlovačke županije osigurano sufinanciranje investicija u ukupnom iznosu od 7,4 milijuna kuna, dok je u okviru Programa dodjele potpora male vrijednosti u 2022. osigurano 1,8 milijuna kuna.

Početku sadnje nazočio je i novi predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić koje su objavile da je dugogodišnja zagađenost minama onemogućavala gospodarenje u tom području kao i siguran pristup građanima, a ovim projektom očistilo se 1.709,06 ha šuma i šumskog zemljišta od minsko-eksplozivnih sredstava.

Obnovit će se, pojasnili su, postojeća šumska protupožarna infrastruktura kao i postojeće prosjeke s elementima cesta ukupne dužine 43,60 km, te vratiti autohtona vegetacija i sanirati šuma hrasta kitnjaka, što je i započelo upravo sad sadnjom 382.961 sadnica tog hrasta. 

Započela 18,7 milijuna kuna vrijedna sadnja 210 hektara nove šume Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma d.o.o. Nediljko...

Objavljuje Hrvatske šume dooUtorak, 6. prosinca 2022.

Tagovi

Sadnja šuma Nove šume Hrast kitnjak


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!