Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz tikovine
  • 24.06.2020. 07:30

Nezakonita seča: Na EU tržištu tikovina iz Mijanmara

Preporuka Evropske komisije je da se uvoz drva i proizvoda od tikovine iz Mijanmara na jedinstveno tržište Evropske unije svede na minimum, odnosno da se obustavi uvoz i promet predmetne robe.

Foto: Depositphotos/iammotos
  • 145
  • 9
  • 0

Evropska komisija je procenila da je u Mijanmaru, državi u jugoistočnoj Aziji, trenutno prisutan visok rizik od nezakonite seče drvета tikovine. Zbog nemogućnosti svođenja visokog rizika na nivo zanemarivog, preporuka je Evropske komisije da se uvoz ove sirovine i proizvoda izrađenih od nje, iz Mijanmara na jedinstveno tržište Evropske unije svede na minimum, odnosno da se obustavi njihov uvoz i promet.

Evropske kompanije i dalje krše pravila uvoza?

Prošli mesec je Agencija za istraživanje životne sredine (EIA) objavila da evropske kompanije nastavljaju da krše pravila, kao i da su prikrile promet u vrednosti od milion dolara, uprkos izvršnim telima i samoj Komisiji koja je još 2018. godine zaključila da on ne zadovoljava uslove iz Uredbe EU o drvetu (EUTR), a kako bi se sprečio ilegalan uvoz drva na tržište EU.

Prema tome bi uvoznici trebalo da se suzdrže od stavljanja tikovine iz te zemlje na evropsko tržište. Mnoge su države odgovorne i zaustavljen je promet te vrste drveta koje je poznato po svojoj dugovečnosti i otpornosti na sve vremenske uslove. Međutim, istragom je utvrđeno da šest evropskih kompanija još uvek uvozi u EU kupujući tikovinu i od dobavljača susedne Hrvatske i tako zaobilaze pravila Unije.

Hrvatska i Italija najveći uvoznici

Prema analizi iz februara 2020. Hrvatska je u Evropi druga najznačajnija ulazna tačka za tikovinu i odgovorna je za 10 odsto uvoza u prva dva meseca ove godine. Ipak, i dalje je najznačajniji uvoznik Italija koja je odgovorna za čak 71 odsto celokupnog evropskog prometa ove godine. Tu su još i Španija, Poljska, Francuska, Švedska i Grčka. Italijanski promet se od 2015. godišnje povećao za 4.000 tona što je vrednost od 25,1 miliona evra.

Masovna prenamena zemljišta iz šumskih u poljoprivredna i izlovljavanje krivci za COVID-19?

Nemački, belgijski i holandski je drastično pao nakon snažnih sprovedenih aktivnosti u leto 2018. godine. Istovremeno, porastao je u pet država članica EU: Švedskoj, Češkoj, Italiji, Hrvatskoj i Grčkoj.

Pet visokorizičnih ulaznih tački

Analiza trgovinskih podataka za 2019. otkriva da su Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, a u manjoj meri i Švedska, postale visoko rizične ulazne tačke za kompanije koje pokušavaju da zaobiđu sprovođenje EUTR-a kako bi u Evropu unele tikovinu.

Peticija za zabranu seče šuma na Fruškoj gori nastavlja se do avgusta

Snažne akcije sprovođenja u Češkoj zatvorile su trgovinu, a uz izveštaj procene uticaja na životnu sredinu, koji sada otkriva i delovanje Hrvatske protiv uvoznika, ostavlja samo nekoliko zemalja koje još uvek dovoze tikovinu iz Mijanmara.

Šta preduzeti?

Zbog novih dokaza koji pokazuju nedosledno sprovođenje evropskog zakona u državama članicama i porast kompanija koje namerno iskorišćavaju postojeće rupe u zakonu u svoju korist iz forest-trend poručuju da je vreme za reformiranje EUTR-a kako bi se pojačalo ovšćenje službenika za sprovođenje zakona te kako bi istražili i delovali protiv trgovaca, ali i zaplenili proizvode.

Dalje, određivanje lanaca snabdevanja kako u zemlji u kojoj je drvo prvi put stavljeno na jedinstveno tržište, tako i u svim državama članicama EU-a u kojima se drvom naknadno trguje, izjednačilo bi igrače i zatvorilo 'rupe' u zakonu koje su do sada koristili. Smatraju i da je važno kazniti kompanije koje namerno zaobilaze pravila EU te da ove lekcije treba primeniti na druge zakone o lancu nabavke u EU.


Tagovi

Tikovina Mijanmar Uvoz Uvoz tikovine Evropska komisija EUTR EIA


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.