Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lov
  • 25.02.2019. 16:00
  • Zlatiborski okrug, Čajetina

Miodrag Radivojević na Zlatiboru ulovio vuka

Lovac Miodrag Radivojević iz Čačka u subotu veče na Čavlovcu na Zlatiboru odstrelio vuka, dok je zlatiborska hajka od 150 lovaca prošla bez ulova.

Foto: Miodrag Radivojević
  • 2.386
  • 304
  • 1

Veliki sneg, niska temperatura koja je dostizala ispod -10, dok je vetar skoro ledio dah, nije omelo lovca Miodraga Radivojevića i njegovog kolegu Nemanju Đikića iz Beograda da strpljivo čekaju vuka.

U toku dana primetili su tragove vuka u snegu u zoni jezera Ribnica i podnožju Tornika, u delu Zlatibora pod imenom Čavlovac. Taj deo pripada javnom preduzeću "Srbija šume".

Zbog afričke kuge u Srbiji u toku odstrel divljih svinja

Ni Tito u svojoj zbirci trofeja nije imao vuka

Miodrag Radivojević kaže da nije osetio ni zimu, ni strah.  Adrenalin je odradio svoje. Veliki je uspeh uloviti vuka, jer mnogi iskusni lovci tvrde da je to životinja koja je lukavija i od lisice. Čak ni Tito u svojoj zbirci trofeja nije imao vuka. 

Na području Zlatibora ima šest lovišta. Lovni radnici kažu da već dve decenije vukovi prelaze terene Zlatibora i Tare. Nanose velike štete domaćina, naročito stadima ovaca, kao i srnećoj divljači. Uglavnom je to područje koje pripada lovačkim udruženjima. Na području JP "Srbija šume", gde je ulovljen vuk, primećeni su tragovi sedam vukova.  Ovo je bio komercijalni lov i lov su nadgledali Savo Bešević iz JP "Srbija Šume" i lovočuvar Radojko Đurđić.

A Miodrag ima još jedan razlog da bude ponosan na svoj ulov. Na Zlatiboru se održavao (od 22. do 24. februra) 37. Sabor lovaca i tradicionalna hajka na vuka, u kojoj učestvuje dosta lovaca iz zemlje i inostranstva.

Na hajci je učestvovalo oko 150 lovaca iz naše zemlje

Već godinama, skoro svaka hajka prođe bez ulova, pa je tako bilo i ove godine. Hajka na vuka se odvijala na području Murtenice.

"Na hajci je učestvovalo oko 150 lovaca iz naše zemlje, iz svih republika bivše Jugoslavije, a bilo je lovaca i iz Austrije. Odstrela nije bilo, a nisu primećeni ni tragovi vuka. Jutros je vreme bilo hladno, ali sunčano i lepo za lov", rekao je Milan Knežević, predsednik lovačkog udruženja "Zlatibor", koje je organizator ovog Sabora.

 Iskusni lovci tvrde da je vuk lukaviji i od lisice (Foto: Miodrag Radivojevića )

Vukovi su ovog puta nadmudrili grupe lovaca raspoređenih po vrletima Murtenice, ali kako kažu, nastaviće borbu kao što to čine već 120 godina organizovanog lovstva. 

Vuk je u Srbiji bio i ostao sinonim za inteligenciju, moć, vlast, hrabrost, kao i za prepredenost, lukavost i opreznost.

U Srbiji brojnost populacije vuka u blagom porastu

Ovdašnji lovci kažu da je vuk životinja koja se ne može uloviti svakog dana. Veoma je mudra. Onaj ko je ulovio vuka, to je veliki uspeh za lovca, jer vuk ima dobar sluh, dobar njuh i može da oseti na velikoj daljini bilo kakav miris. 

U Lovačkom savezu Srbije navode da je u Srbiji brojnost populacije vuka u blagom porastu i procena je da ima oko 1.000 jedinki. Ima ga u svim brdsko - planinskim područjima, a naročito je zastupljen na područjima Zapadne Srbije - Zlatiboru, Tari, Pešterskoj visoravni i Zlataru, kao i na Kosovu i Metohiji - Šar planini i Prokletijama.

Lovni turizam "gura" proizvodnju stočne hrane

Takođe ga ima na Kopaoniku, Miroču, Homoljskim planinama, Južnom i Severnom Kučaju… U mnogim delovima sveta je ova životinja istrebljena i pokušavaju ponovo da ga vrate, dok se u Srbiji lov na vukove vodi pod kontrolom i određuje se koliko jedinki može da se odstreli tokom godine. Lov se sprovodi zbog velikih šteta koje nanose. 


Tagovi

Miodrag Radojičić Nemanja Đikić Zlatibor Srbija šume Lovci Milan Knežević Sabor lovaca Hajka na vuka Vuk Lovačko udruženje "Zlatibor"


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)