Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićene divlje zvijeri
  • 30.07.2018. 10:30

Medvjedi - od vandala i turističke atrakcije do odstrela

Iako je motrenje medvjeda postala turistička atrakcija u susjednoj Sloveniji su, u interesu stočara i pčelara, od 598 jedinki odlučili odstrijeliti 200 smeđih medvjeda. U Hrvatskoj živi 937, a za odstrel je predviđeno 130 medvjeda.

Foto: Bigstockphoto/Michal Masik
  • 683
  • 42
  • 0

Raskopali groblja, uništili pčelinjake, napali čovjeka i  - postali turistička atrakcija, Sve to medvjedima je uspjelo u nekoliko dana na različitim, međusobno udaljenim mjestima. Tako je nekoliko medvjeda raskopalo brojna grobna mjesta na groblju u Kamčatki na dalekom istoku Rusije. Očito u potrazi za hranom, javlja agencija Interfax.

Rakopali sedam grobova

"Obično u ovo vrijeme medvjedi love ribu, ali ove godine je u obližnjoj rijeci nema", izjavio je  lokalni službenik.'"Ljudi ostavljaju hranu na grobnim mjestima u čast preminulima", dodao je službenik te nastavio: "Navodno je miris hrane na groblju privukao grabežljivce. Sedam grobova bilo je raskopano do lijesa, a križevi su bili polomljeni na groblju grada Jelizova", navodi se u izvješću.

Jedan od medvjeda, za kojeg se vjeruje da je bio među "počiniteljima vandalizma", ulovljen je i ubijen.

Uništili 370 pčelinjaka

U područjima uz Baltičko more suočavaju se s pravom invazijom medvjeda na pčelinjake. Tako su u Finskoj samo protekli mjesec tražeći med uništili 70 pčelinjaka, unatoč tome što su postavljeni tik uz kuće. Finska vlada je odmah reagirala i odlučila da će seljacima uništene pčelinjake platiti te najugroženijm krajevima namjenila 124.000 eura kao naknadu za štetu.

Sličan problem imaju i s druge strane Finskoga zaljeva, u Estoniji, gdje su medvjedi lani uništili 300 pčelinjaka. Finski pčelarski savez preporuča pčelarima da, ako je ikako moguće, kroz noć pčelinjake sklone u zatvorene prostore.

Motrenje medvjeda kao turistička atrakcija

Dok drugdje rade štete u susjednoj Sloveniji medvjedi su postali turistička atrakcija. Na području Notranjske i Kočevske  regije sve više ponuđača, za solidan novac,  pruža zainteresiranim stranim turistima pustolovinu da u prirodi iz blizine motre medvjede. "Interes je sve veći. Medvjede je najbolje osmatrati u ljetnom razdoblju i početkom jeseni kad su dani dugi, a medvjedi izlaze tražiti hranu dok ne padne mrak”, kaže Miha Jernejčić iz Regionalnog parka Notranjska.

Slovenska novinska agencija STA prenosi da za strane turiste, uglavnom iz Europskih zemalja,  koji se odluče iz blizine gledati medvjede nema opasnosti. Do lovačke čeke s koje motre imaju pratnju iskusnog vodiča, obično profesionalnog lovca. "Čeka je četiri metra iznad zemlje, zatvorena je tako da nema mogućnosti da bi medvjed došao tamo”, pojašnjava Jezerčić. Uz osmatračnicu je i automatska hranilica na sunčevu energiju, koja hranu “razbaca” i ona je životinjama  na raspologanju bez nazočnosti čovjeka. Medvjedi tako izbjegavaju čovjeka, a spontani susreti su rijetki, tvrdi Jezerčić.

Cijena turističkog motrenja medvjeda za jednu osobu iznosi 90 eura, za dvije 120 eura, za tri 150 eura. Dosad su na Notranjskem i Kočevskem zabilježili 90 posjeta turista. Bilo je i primjera da medvjedi nisu došli, da motrenje nije uspjelo. No, i u takvim situacijama jednom posjetitelju, prepričavaju djelatnici spomenutog parka, bilo je zanimljivo. Zapravo, navodno je rekao, bilo je nezaboravno, “jer je supruga četiri ure bila tiho, bez riječi”.

Odstrel 200 medvjeda I 11 vukova

Zanimljivo, ali unatoč ulozi u adrenalinskom turizmu, Slovenci su odlučili odstrijeliti 200 medvjeda i 11 vukova  da bi populaciju zaštićenih predatora sveli na odgovarajuću mjeru za što su posebno zainteresirani slovenski stočari, a ništa protiv nemaju ni u Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije - KGZS (Poljoprivredna šumarska komora Slovenije). Izračunali su, naime, da se u slovenskim šumama u posljednjih desatak godina od godine od 394 broj medvjeda povećao na 598 jedinki što je povećanje od gotovo 52 posto..

Kod vuka rast nije tako izražen, ali podatci također, unatoč svakogodišnjem odstrelu, ukazuju na trent povećanja populacije. Trenutno na području Slovenije obitava 14 vučjih čopora sa oko 73 jedinke. Odstrel 200 medvjeda i 11 vukova neće narušiti prirodno ravnotežu, a omogoćava očuvanje poljoprivredne djelatnosti i održivi razvoj ruralnih područja, ističu u KGS opetujući  da predloženi odstrel “nikako neće ugroziti povoljno stanje medvjeđe i vučje populacije”.

Hrvatska Eldorado za zaštićene predatore

A kako stvari stoje  s vukovima i medvjedima u Lijepoj našoj? Prema službenim podatcima na području Velebita, Like  i Gorskog kotara živi 937 smeđih medvjeda, od čega su 543 ili 58,2 posto ženke. Ove godine dozvoljen je odstrel 130 jedinki, 10 više nego lani.  Točnih podataka o vukovima nema. Zna se da smo pri ulasku u EU preuzeli obvezu za 220 vukova, a danas ih prema neslužbenim evidencijama lovaca i stočara ima dvostruko, po nekima i trostruko više.

Samo lani, o čemu je Agroklub nedavno pisao,  vukovi su usmrtili 2.346 domaćih životinja, ali još nema suglasja o potrebi svođenja njihove populacije na “razumnu mjeru”. Ako se zna da primjerice Rumunjska namjerava iskorjeniti medvjeda i vuka, da u susjednim zemljama (BiH, Crna Gora, Srbija i Makedonija)  tzv. Zapadnog Balkana spomenute divlje zvijeri nisu zaštićene, ispada da je za vukove, medvjede, kao i za  risove Hrvatska obećana zemlja. Pravi Eldorado!


Tagovi

Medvjedi Kamčatka Finska Pčelinjaci Slovenija Turistička atrakcija Odstrel Hrvatska


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]