Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatsko šumarenje
  • 25.10.2015. 11:00

Lokalne sredine bez koristi od šuma

Na lokalnom području postoji kvalitetna sirovina, postoje preradbeni kapaciteti i osigurano EU tržište za finalne proizvode i u kratkom vremenu je na ovom prostoru moguće otvoriti značajan broj novih radnih mjesta.

Foto: depositphotos.com, mariocigic
  • 171
  • 18
  • 0

Zastupnici u EU parlamentu Dubravka Šuica i Davor Ivo Stier održali su radne sastanke s menadžerom Drvnog klastera Slavonski hrast Ivanom Ambrošem na temu stanja u drvnom sektoru i projektima i aktivnostima Drvnog klastera Slavonski hrast, vukovarsko-srijemske Agencije za razvoj Hrast i Vukovarsko-srijemske županije.

Radni sastanci su održani povodom predstavljanja Vukovarsko-srijemske županije u članku The Parliament Magazine Regional Review pod nazivom Land of the Oaks.

Prema statističkim podacima, područje Vukovarsko-srijemske županije je područje jake depopulacije - izumiranja stanovništva. Od 1991. do 2011. godine izgubljeno je 10% stanovništva koje se zbog loše gospodarske situacija i problema nezaposlenosti kontinuirano iseljava.

Centralizirani sustav upravljanja šumama

Istodobno, Uprava šuma Vinkovci je ostvarila dobit u 2014. godini u visini 62 milijuna kuna. Ukupna dobit na nacionalnoj razini je prema izvještaju Hrvatskih šuma bila 150 milijuna kuna. Ta, jedna od 16 Uprava šuma ostvarila je 41% dobiti, od koje lokalna razina nema nikakve koristi zbog visokocentraliziranog sustava upravljanja Hrvatskih šuma i nerazumijevanja nacionalne razine za razvojne probleme na regionalnoj i lokalnoj razini, istaknuto je.

Jedinstveno šumsko bogatstvo Spačvanskog bazena (najveće šume hrasta u Hrvatskoj i Europi) s vrijednom sirovinom slavonskog hrasta ne koristi se na učinkovit način upravo zbog centraliziranog sustava upravljanja Hrvatskih šuma, rečeno je uz konstataciju kako je situacija još i gora jer se primjerice u 2013. iz Republike Hrvatske izvezlo 613 tisuća kubika trupaca i 512 tisuća kubika drvnog ostatka.

O hrvatskom šumarstvu u EU parlamentu

Dakle, na lokalnom području postoji kvalitetna sirovina, postoje preradbeni kapaciteti i osigurano EU tržište za finalne proizvode i u kratkom vremenu je na ovom prostoru moguće otvoriti značajan broj novih radnih mjesta, zaključeno je između ostaloga uz ocjenu kako je misija Drvnog klastera Slavonski hrast održivog razvoja, zaštite okoliša i povećanja konkurentnosti drvnog sektora učinkovitim korištenjem vrijednog šumskog resursa u potpunosti u skladu s direktivama Europske komisije i strategijama za bio-ekonomiju i cirkularnu ekonomiju.

Radni sastanci završili su zaključkom kako će u znak podrške projektima i aktivnostima Drvnog klastera Slavonski hrast, EPP grupa i hrvatski zastupnici organizirati konferenciju u EU parlamentu na temu šumarstva i drvne industrije u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Foto: depositphotos.com, mariocigic


Tagovi

Šumarstvo Hrast Drvni Klaster Spačvanski bazen Sirovina Drvo Izvoz EU parlament Slavonski resursi Eurozastupnici Kapaciteti


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]