Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sveto drvo
  • 18.06.2017. 09:00

Lipa - drvo ljubavi umiruje i štiti od prehlade

Stari Slaveni iznimno su je štovali. Štitila je od gromova i čuvala bračnu slogu. Danas znamo da štiti od raznih upala, probavnih tegoba, ali i kroničnog stresa.

Foto: Maja Celing Celić
  • 13.575
  • 770
  • 0

Lipa je u punom cvatu, a ako ste te sreće da živite u blizini drvoreda i parkova zasađenim lipama, uživat ćete još neko vrijeme u opojnom mirisu.

No, da bi miris, ali i ljekovitost zadržali i u ostatku godine, pronađite stablo lipe u nezagađenom dijelu te naberite cvjetove s dva lista uz njih prije nego ih ispere kiša ili ocvatu.

Lipa, sveto slavensko drvo

Čaj od lipe izvrsna je zaštita od brojnih bolesti zbog čega su stari Slaveni iznimno cijenili ovo, iza hrasta, najsvetije drvo. Ovom su stablu prinosili žrtve, a u svoje nastambe stavljali grančicu lipe kako bi se zaštitili od gromova i požara jer su vjerovali da grom nikada ne udara u lipu.

Štitila je lipa u to vrijeme i brakove jer su Slaveni smatrali da u njezinim krošnjama stanuje božica Vida, zaštinica bračne sloge i ljubavi. Sadili su je gdje god su stigli.

Zanimljivo je da su stari Slaveni vjerovali da sječa stabla hrasta ili lipe donosi nesreću, a da bi onaj tko posiječe stablo bio iskupljen, istom sjekirom mora odsjeći glavu nekoj životinji i to na panju posječenog stabla.

Prehlada, bolesti dišnih puteva i upale

Ako uberete i osušite cvijet lipe, ona će vas nagraditi zdravljem u hladnijim mjesecima jer najbolje djeluje kod prehlade i bolesti dišnih puteva. U kombinaciji sa bazgom i kamilicom, i to u jednakom omjeru, učinkovito snižava temperaturu. Lipa pospješuje znojenje, suzbija groznicu te ublažava grlobolju i kašalj.

Liječi i upale grla, a čak se koristi i za prevenciju upale pluća. Blagotvorno djeluje na one oboljele od artritisa i gihta.

Detoksikacija organizma i regulacija probave

U lipi se nalazi p-kumarinska kiselina, organska tvar koja ima snažna diuretska svojstva pa ćete pomoću čaja od lipe pospiješiti mokrenje i znojenje te tako izbaciti nakupljene toksine, ali i višak soli, masti i vode.

Imate li problema s lošom probavom, bolovima i grčevima u trbuhu, nadutosti crijeva, proljevom, zatvorom, mučninom ili povraćanjem, već jedna šalica čaja od lipe ublažit će ove simptome.

Umiruje i opušta

Tjeskoba, nervoza, nemir, panika, anksioznost i kroničan stres česta su pojava kojom se bori današnji čovjek. Umjesto da posegnete za tabletama i sličnim preparatima, pokušajte se opustiti uz šalicu čaja od lipe jer se zbog svog umirujućeg djelovanja upravo lipa u narodnoj medicini koristi kao prirodan lijek za relaksaciju duha i tijela.

Berba cvjetova

Cvjetove je najbolje brati prvi dan cvatnje, između 10 i 12 sati, prije jakog sunca. Sušite ih raširene u tankom sloju, u hladu, na prozračnom mjestu. Nakon što su dobro osušeni, pohranite ih u papirnate vrećice ili staklene boce te čuvajte na suhom i tamnom mjestu.

Foto: Maja Celing Celić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]