Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ogrev
  • 12.09.2022. 12:00

Kubik ili metar ogreva - kada kupujete drva, a kada "vazduh"?

Kada kažete da ste kupili kubik drva, žargonski se uglavnom misli na prostorni metar, iako realno to znači da ste dobili cca 0,7 m3 drva.

Foto: Maja Celing Celić
  • 18.536
  • 716
  • 0

Na društvenim mrežama se povela diskusija o tome da potrošači radije kupuju drva na kubik ili na metar? Razlog je što su to dve različite mere i može lako doći do prevare od strane prodavca, ako uvidi da je kupac u zabludi.

U odgovoru Ministarstvo trgovine i turizma, odnosno, Sektora tržišne inspekcije, upućenog našem čitaocu, navodi se da se u jednom prostornom metru, u proseku nalazi 0,69 kubnih metara drva.

Ograničena cena paleta i zabranjen izvoz

"Sa aspekta Zakona o zaštiti potrošača, neophodno je da trgovac obavesti potrošača o jediničnoj ceni, tojest o ceni po jedinici mere i da se pridržava cene koju je ponudio. Prema tome, trgovac može da nudi ogrevno drvo u kubnim metrima i u prostornim metrima il inekoj drugoj meri (na primer, upakovano u džak), samo je bitno da pre zaključenja ugovora potrošače obavesti o kojoj se meri radi (obeležje robe) i o prodajnoj ceni", navodi se u odgovoru i dodaje da je trgovac dužan da potrošača unapred obavesti o svim troškovima koje mu se mogu staviti na teret, na primer troškovima transporta i istovara, kako bi potrošač mogao da donese ekonomsku odluku, odnosno da li, na koji način i pod kojim uslovima da kupi proizvod.

"Ukazujemo da je trgovac dužan da isporuči robu u ugovorenoj količini i kvalitetu, te da za kupljenu robu izda račun."

Tražite poređane, a ne ukrštene cepanice

Kako dalje pojašnjavaju iz Udruženja potrošača Efektiva na svojoj fejsbuk stranici, prostorni ili kubni metar čini zapremina kocke dimenzija 1m x 1m x 1m. Međutim, u zapreminu kocke od 1m3 ne staje isto toliko drva za ogrev (cepanice), zbog šupljina vazduha između njih, pa iz tog razloga računamo da se u jednom prostornom metru nalazi u proseku 0,69 kubnih metara drva.

"Dakle, kada kažete da ste kupili kubik drva, žargonski se uglavnom misli na prostorni metar, iako realno to znači da ste dobili cca 0,7 m3 drva. Ostalo je vazduh. Osim ako vas prodavac dodatno ne ošteti ukrštanjem cepanica u unutrašnjosti 'metra', čime zapravo kupujete više vazduha, a manje drva. Da biste dobili tačno kubik drva, potrebno je da vam prodavac proda cca 1,3 prostorna metra poređanih cepanica", navode.


Tagovi

Kubik drva Metar drva Ministarstvo trgovine Prodaja ogreva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...