Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NP Risnjak
  • 11.10.2019. 07:30
  • Primorsko-goranska, Delnice, Čabar, Bakar

Kroz mjeru 8 do edukativnih staza u risnjačkom masivu, staništu velikih zvijeri

Svrha projekta financiranog kroz mjeru 8 Programa ruralnog razvoja je proširiti znanje o prirodi, uključiti što veći broj dionika, očuvati i zaštititi šume kroz izravan pristup zaljubljenicima u prirodu, kaže ravnatelj NP Risnjak, Miljenko Gašparac, dipl.ing.šum.

Foto: Blanka Kufner
  • 1.169
  • 172
  • 0

Nacionalni park Risnjak omiljena je destinacija ljubitelja aktivnog odmora s više od 100 km označenih planinarskih staza. Ovaj park stanište je velikih zvijeri poput medvjeda, vuka i risa, koji se zaista rijetko susreću, ali ako imate sreće možete i to doživjeti. Nacionalnim parkom proglašen je 1953. godine kada je obuhvaćao dvostruko manju površinu. Danas obuhvaća područja gradova Delnice, Čabar i Bakar te općina Lokve i Čavle.

Risnjak je pravo šumsko kraljevstvo i upravo su mu guste šumske zajednice osigurale kartu za ulazak u društvo nacionalnih parkova, a sada se ondje može uživati i u edukativnim stazama.

Naime, Javna ustanova NP Risnjak, koja upravlja parkom, prijavila se na natječaj iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. na mjeru 8 "Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma", podmjeru 8.5. "Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava", tip operacije 8.5.2. "Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture'' za projekt Edukativne staze u risnjačkom masivu.

Uređenje i opremanje edukativnih staza 

Lokacije projekta su planinarske staze od upravne zgrade u Bijeloj Vodici (Crni Lug, op.a.) prema vrhu Risnjaka i staza od ulaza na Vilju također do vrha Risnjaka. Navedenim se Javnoj ustanovi NP Risnjak dodijelila potpora u iznosu od 460.192,70 kuna, od čega Europska unija kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj sudjeluje s 85 % udjela, a Republika Hrvatska s 15 % udjela.

Ravnatelj NP Risnjak Miljenko Gašparac i Tanja Ranković, glavna čuvarica prirode u parku 

“Ulaganjem u uređenje staza, postavljanje informacijskih i edukacijskih ploča, postavljanje smjerokaza te ulaganjem u odmorišta i nadstrešnice, postigao se cilj projekta - veća razina edukacije i širenje znanja o šumi, održivom gospodarenju šumama i zaštiti okoliša. Svrha projekta je proširiti znanje o prirodi, uključiti što veći broj dionika, očuvati i zaštiti šume kroz izravan pristup zaljubljenicima u prirodu te kroz funkcionalnu infrastrukturu privući još veći broj šetača”, doznajemo od ravnatelja NP Risnjak, Miljenka Gašparca, dipl.ing.šum.

“Projekt uređenja staza osmislio je Ivan Juretić, dipl.ing.arh., inače planinar i prirodnjak. Upravo je on unio taj poseban izgled postavljenih klupica duž staza, kakve se namjeravaju postavljati i kroz buduće projekte”, otkrila nam je Tanja Ranković, dipl.ing.šum. i glavna čuvarica prirode u parku.

Iznosom potpore financirano je uređenje i opremanje tri postojeće staze ukupne dužine od oko 17 km: dvije duže staze od glavnog ulaza u Park u Bijeloj Vodici do planinarskog doma na Risnjaku (Horvatova i staza preko Markova brloga) te najkraća pristupna staza od sporednog ulaza na Vilju do planinarskog doma. Također i projektom predviđeni zahvati koji se odnose na radove održavanja i obnove postojećih trasa, niveliranja i poravnavanja kritičnih dionica, mjestimičnog podzidavanja i nasipavanja, rekonstrukcije postojećeg kamenog ivičnjaka staze kao i radovi opremanja staza informativnim oznakama i edukacijskim tablama.

U kratkom roku pripremljen uspješan projekt 

Tu je i poboljšanje signalizacije, izrada i montaža ograde na kritičnim mjestima, raspoređivanje klupica na trasi staze pored info tabli te izrada male nadstrešnice za posjetitelje pri ulazu na stazu na Vilju. Dakako, financirani su i usluga izrade i dizajna sadržaja na pločama i panoima, usluga lektoriranja i prijevoda teksta te drugi troškovi. 

Edukativne table i klupice postavljene su duž triju staza 

“U vrlo kratkom roku pripremio se uspješan projekt koji je prihvaćen za dobivanje financijskih sredstava iz tipa operacije 8.5.2. te smo vrlo zadovoljni cijelim postupkom”, ponosni su na korištenje sredstava iz NP Risnjak koji obiluje dubokim ponikvama, krškim obroncima i predivnom nedirnutom šumom jer je priroda ovdje sama sebi gospodarom. Naziv je dobio po svojem najpoznatijem, ali i vrlo ugroženom stanovniku - risu.

Inače, Risnjak se prostire na 6.350 ha površine u području Gorskog kotara, a obuhvaća masiv Risnjak, Snježnik te hidrogeomorfološki spomenik prirode - izvor rijeke Kupe s njenim gornjim tokom. Vrelo Kupe jedno je od najatraktivnijih krških točaka i još neodgonetnuta zagonetka jer je jedno od najdubljih vrela na hrvatskom tlu.

Najviša točka parka, vrh Veliki Risnjak, izdiže se na 1.528 metara nadmorske visine, a najniža se smjestila na 290 mnm u dolini Kupe. Kupska dolina jedini je naseljeni prostor Nacionalnog parka. S planinskih masiva Risnjak i Snježnik pruža se prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev, Istru i Julijske Alpe u susjednu Sloveniju. Ova dva masiva predstavljaju prirodni most između Alpa i dinarskih planina te se stoga smatraju značajnim ekološkim koridorom za biljke i životinje.

Bez straha od susreta s velikim zvijerima, svakako treba prošetati i prostranom livadom Lazac između ovih planinskih grebena, ali i Poučnom stazom Leska koja se smatra prvom takvom stazom otvorenom u zaštićenim područjima. Za posjetitelje, Risnjak je vrlo dostupno područje, do svih atrakcija dolazi se jednostavno i bez posebnih priprema ili opreme.


Fotoprilog


Tagovi

Nacionalni park NP Risnjak Mjera 8 Edukativna staza Ruralni razvoj Miljenko Gašparac


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.