Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatske Šume
  • 09.09.2019. 09:00
  • Osječko-baranjska, Bilje

Kroz EU projekt dronovima nadziru stanje baranjskih šuma

Detalje projekta "Obnove biološke raznolikosti šuma pomoću zračnih videotehnologija" ukupne vrijednosti 485.401,94 eura otkrio nam je zaposlenik Hrvatskih šuma Boris Ljubojević, stručni suradnik za EU projekte

Foto: Vedran Stapić
  • 1.541
  • 172
  • 0

Hrvatske šume upravo ovih dana uspješno privode kraju prekogranični EU projekt Hrvatska - Mađarska, koji je financiran sredstvima Regionalnog razvojnog fonda Interreg, pod nazivom Red Faith.

Riječ je o projektu "Obnove biološke raznolikosti šuma pomoću zračnih videotehnologija" ukupne vrijednosti 485.401,94 eura od kojih EU sufinancira veći dio, točnije 412.591,64 euro. Vodeći partner na projektu s mađarske strane je lokalna samouprava Baranya Megyei Önkormányzat iz Pečuha dok su uključeni i tamošnji šumari kroz tvrtku Mecsekerdő ZRT. Uz domaće stručnjake iz Hrvatskih šuma d.o.o. tu su s hrvatske strane i znanstvenici Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku.

O provedbi projekta razgovarali smo u prostorima Hrvatskih šuma Bilju s Borisom Ljubojevićem, stručnim suradnikom za EU projekte. Tema obnove biološke raznolikosti šuma pomoću zračnih videotehnologija obuhvaća brojne ciljeve, a ostvareni su i značajni rezultati kroz ovaj projekt - vrijedan gotovo pola milijuna eura.

Snimaju se šume Baranje s obje strane granice

Projekt je nastao iz potrebe za efikasnijim, kompleksnijim i detaljnijim procesom rekognosciranja i pregleda terena šuma i šumskog zemljišta. Slike iz zraka omogućavaju bolje razumijevanje kompozicije šume, posebno krošnji. Zračni monitoring pruža i mogućnost kvalitetnije prevencije širenja invazivnih vrsta, a i drastično bržu reakciju na ugroze šume od insekata, bolesti ili ljudi. Dodatno on pomaže analizi rezultata korištenja kemijskih sredstava i ostalih uzgojnih radova, zorno prikazuje štete od suše ili požara te upozorava na razmjere poplave i prati njeno kretanje. Brojni su benefiti i pri uređivanju šuma, a tehnologije također pomažu kod procjene stanja biomase.

ff
Snimili oko 10 tisuća hektara površine

"Mađarska je strana došla s prijedlogom, a s obzirom na klimatske promjene i zaštitu prirode i okoliša kao važnih izazova EU, odlučili smo sudjelovati u istraživanju pomoću zračnih videotehnologija. Napravili smo snimanje područja i analizu materijala, a tome je prethodila i nabava najbolje dostupne tehnologije", opisuje početke Ljubojević pokazujući nam kako softvare obrađuje zapise dronova.

Snimaju se susjedna područja s mađarske i hrvatske strane - šume Baranje. Naši susjedi su se odlučili za snimanje avionima, te su podugovorili tvrtku koja je radila snimanje i obradu podataka, dok je hrvatska strana odabrala nešto drugačiji pristup. Umjesto aviona hrvatsku stranu Baranje nadlijetali su dronovi, a taj pristup tražio je i učenje i analizu trenutnih sustava monitoringa.

"Kupili smo dronove kojima smo obuhvatili područje nadzora od nekih 10 tisuća hektara", saznali smo od voditelja projekta.

Fokus na snimanju invazivnih vrsta

Odabrali su nekoliko tehnologija snimanja, korišteni su različiti dronovi, a Ljubojević naglašava važnost obrade podataka. Naime, tehnologija snimanja utječe na preciznost i mogućnosti primjene podataka, a snimke obrađuju s kroz projekt nabavljenim specijaliziranim softverom

"Koristili smo od običnih RGB, preko multispektralnih, pa sada i hiperspektralnih kamera gdje smo snimali područja s preciznijom rezolucijom, jer su dronovi puno agilniji i puno većih mogućnosti nego avionski snimak. Također, morali smo istraživati na kojoj visini bi bilo najbolje snimati s obzirom na vrstu monitoringa."

vf
Boris Ljubojević, stručni suradnik za EU projekte

Fokus je bio i na snimanju invazivnih vrsta, posebno na ovom području specifično važnom pajasenu (Ailanthus altissima).

Analizom snimaka došli su do zaključka da postoje površine na kojima treba napraviti daljnju provjeru kako bi mogli predložiti konkretnu vrstu djelovanja, a u cilju očuvanja zelene infrastrukture. U ovom slučaju onih vrsta koje loše utječu na podizanje šume

Jedinstven projekt u domaćem šumarstvu

Ovo je jedinstveni projekt u domaćem šumarstvu, dodao je Ljubojević i naglasio prednosti odabrane tehnologije: "Pomoću snimaka možemo vidjeti otisak refleksije sunca na dronu, odnosno refleksije krošanja, a za razliku od satelitskih snimaka, možemo raditi na pikselaži i do jednog centimetra, što nama puno znači". 

Kao rezultat projekta bit će kreirani i posebni priručnici koji imaju za cilj prenijeti dobivene spoznaje i prema Hrvatskim šumama u cjelini, ali i prema javnosti u operativnom korištenju dronova i softverskoj obradi u šumarstvu.

Tako su ovim projektom šume Baranje dobile nikada veći nadzor, a naši šumari moderne tehnologije za širenje spoznaja na korist očuvanja ovog važnog resursa.


Fotoprilog


Tagovi

Hrvatske šume Dron Praćenje šuma Interreg Biološka raznolikost Boris Ljubojević Zračno snimanje Red Faith


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Hrvatske šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/