Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Retke gljive
  • 27.10.2021. 16:00
  • Pomoravski okrug, Ćuprija

Koje retke gljive rastu u okolini Ćuprije?

Gljive Battarrea phalloides i Myriostoma coliforme ne rastu na previše lokacija u Srbiji. Ali promena klime verovatno utiče na to da ih ima i na ovom području, rekao je determinator gljiva Dušan Vučić iz Niša.

Foto: Jelena Lukić
  • 441
  • 129
  • 0

Članovi Udruženja gljivara i ljubitelja prirode "Gorun" iz Ćuprije, ove godine su, u okviru projekta "Istraživanje i popis retkih i zaštićenih gljiva opštine Ćuprija", pronašli dve vrste retkih gljiva. Reč je o gljivama Battarrea phalloides i Myriostoma coliforme.

Oko tridesetak gljivara iz ove opštine, ali i Niša, Kostolca, Vlasotinca i Novog Sada tokom nekoliko dana krajem oktobra je sakupljalo gljive u šumama na teritoriji Ćuprije i oko Velike Morave. Predsednik udruženja "Gorun" Radmilo Pecić je rekao da je deo projekta bio realizovan u maju, kada je nakon sakupljanja gljiva bila organizovana izložba u Moravskom parku, kraj Velike Morave u Ćupriji, a drugi deo projekta je obuhvatio sakupljanje gljiva u oktobru i determinaciju i mikroskopsko istraživanje koje je održano na gazdinstvu "Nebesko brdo" u Paljanu kod ovog mesta.

"Ove godine smo imali interesantne nalaze retkih gljiva kao što je Battarrea phalloides. To je izrazito mediteranska vrsta, voli tople krajeve i peskovito zemljište. Našli smo je u Moravskom parku, maltene u centru grada. To je osmi nalaz u Srbiji, od kada se vodi evidencija i otkad se gljive prate. I druga retka gljiva Myriostoma coliforme pronađena je pored Velike Morave", rekao je Pecić.

Strogo zaštićene vrste gljiva

Determinator gljiva iz Niša Dušan Vučić je istakao da su ove dve vrste gljiva na listi strogo zaštićenih vrsta gljiva u Srbiji.

"Battarrea phalloides nije karakteristična za naše područje. Ono što smo primetili jeste da se kod nas javlja ispod čempresa. Slično zemljište traži i Myriostoma coliforme. Ne postoji previše lokacija u Srbiji koje bi odgovarale za njihov rast. Ali promena klime verovatno utiče na to da ih ima i na ovom području", objasnio je Vučić.

Ove godine bilo je puno interesantnih nalaza retkih gljiva

Doktor mikologije i naučni saradnik na biologiji na Prirodno matematičkom fakultetu u Nišu Dušan Sadiković je takođe bio deo ovog istraživačkog tima.

"Ova dva nalaza su bitna otkrića za mikofloru cele teritorije Srbije", ocenio je Sadiković.

Battarrea phalloides je krajnje zanimljiva gljiva koja se može pronaći po suvim i peskovitim terenima Evrope, Azije, Australije, Afrike, Severne i Južne Amerike. U Srbiji se može naći u Deliblatskoj peščari i okolini Subotice. Myriostoma coliforme je veoma retka zvezdača koja raste na peščanim terenima, uglavnom u simbiozi sa bagremom. U Srbiji su do sada bila poznata samo dva staništa ove gljive, na Adi Ciganliji i Gornjačkoj klisuri.

Gde ima pečuraka, tu je zdrava šuma

Cilj pomenutog projekta, koji je finansirala opština Ćuprija, je da se vidi kojih gljiva ima u šumama ovog kraja.

"To je bitno jer gde ima gljiva tu je zdrava šuma. Sa ovim popisom retkih i zaštićenih vrsta gljiva hteli smo da počnemo sa monitoringom i praćenjem tih gljiva. To ćemo nastaviti i nadalje. Od ove godine na proleće radimo izložbu gljiva, a na jesen radimo njihovo istraživanje", objasnio je Pecić.

Myriostoma coliforme i Battarrea phalloides

Što se tiče ostalih pečuraka, gljivari upozoravaju da se u ovo doba godine pojavljuju dvojnice gljiva koje su otrovne. Dešava se da neiskusni berači pomešaju sunčanicu koja je jestiva i kuštravu sunčanicu koja nije otrovna, ali može da izazove neke stomačne tegobe.

Udruženja gljivara i ljubitelja prirode "Gorun" do sada je organizovalo šest manifestacija "Dani gljiva" i determinisalo, kaže Pecić, oko 150 vrsta, ali ih naravno ima mnogo više. Sastavni deo manifestacije je, pored tradicionalne prolećne izložbe, upravo pronalaženje i determinacija gljiva, radi formiranja zvaničnog registra i popisa. Takođe se organizuju i radionice za decu koja se od malih nogu uče da čuvaju prirodu i žive u skladu sa prirodom.


Foto prilog


Tagovi

Retke gljive Radmilo Pecić Dušan Vučić Battarrea phalloides i Myriostoma coliforme Dušan Sadiković


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta