Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božićno drvce
  • 15.12.2019. 09:00

Kako brinuti o živom božićnom drvcu

Božićno drvce središnje je mjesto naših domova tijekom Božića i donosi radost tijekom cijele sezone. Ali što je sa završetkom blagdana? Ukrasi se skidaju, a drvce najčešće baci. Međutim, neke se vrste stabala mogu zasaditi i na otvorenom.

Foto: Pixabay/AnnieSpratt
  • 1.956
  • 101
  • 0

Ako želite božićno drvce koje može dalje nastaviti živjeti u vašem dvorištu, najbolje je kupiti biljku u posudi. Plemenita jela spada među najkvalitetnija drvca jer njene iglice tupih vrhova najmanje otpadaju. Uz nju su preporučljive i Kavkaska jela te plava smreka Glauca čije se iglice također dosta dobro drže na granama. Obična smreka kod nas je ipak najzastupljenija zbog pristupačne cijene, ali u tom se slučaju pripremite na jače opadanje iglica i čišćenje kao i kod običnog bora.

Kako se brinuti za živo drvo tijekom blagdana?

Živo stablo treba biti tretirano s više pažnje nego uobičajno sječeno stablo, jer ono treba preživjeti kad se ponovno zasadi. Najbitnije je da drvce dobije dovoljno vode (ali ne previše) i da ne bude u pretoploj prostoriji. Ako ga predugo držite na visokoj temperaturi, veće su šanse za njegovu propast jer će razlika u temperaturi biti prevelika. Najbolje je da sobu s drvetom držite što je moguće hladnijo, a ako je moguće, koristite male LED lampice i minimalno ukrasa.

Sadnja božićnog drvca

Prije nego što jako zahladi i tlo se smrzne, iskopajte rupu dva puta širu od veličine busena.  Prekrijte ju nekom ceradom u slučaju da dođe do mraza.

Drvce nakon božićnih blagdana prvo staviti u garažu ili neku hladniju prostoriju. Obavezno odaberite topliji dan s temperaturom iznad nule. Drvo posadite u rupu pazeći da dobijete ispravnu dubinu. Korijenska kugla i deblo ne smiju se zakopati dublje u zemlju nego što su bili u loncu. Sadnicu pokrijte zemljom, zalijte ju i lagano utabajte nogama.

Što je dobro znati o božićnim drvcima?

Za najbolje rezultate, nanesite organski malč oko baze stabla i pripazite na vlagu tla oko njega. Nakon što ste posadili bor, on zasigurno neće promijeniti izgled najmanje jednu godinu jer je to period u kojem bor stagnira. Jednu do dvije godine na boru neće izrasti nove grane i iglice što je normalno i oko toga se ne treba zabrinjavati. 

Najljepše i najzelenije rješenje je za blagdane kupiti pravi, živi bor. Ne samo da donosi miris u kuću, nego produljuje njegov životni vijek. Bor je vraćen u prirodu, a pri tome se izbjegava odlaganje jelki na smetlišta koja svake godinu budu pretrpana.


Tagovi

Božićno drvce Sadnja Jela Smreka Bor Kako


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.