Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrolirani uzgoj divljači
  • 14.05.2017. 15:00

Jeleni lopatari i mufloni kod Branka Bojičića

Jelen lopatar i muflon bez problema žive zajedno, a jedu i istu hranu!

  • 8.273
  • 251
  • 0

Jelen lopatar porijeklom je iz toplijeg istočnog Mediterana i ubraja se među preživače papkare. Njegova glavna značajka su zaobljeni, račvasto prošireni rogovi kod mužjaka, dok ih ženka nema.

Znatno je manji u odnosu na običnog jelena i široko je rasprostranjen u Europi djelovanjem čovjeka. Jedan od uzgajivača je i Branko Bojničić iz Novog Sela, koji se uzgojem ove vrste divljači bavi već 12 godina.

Uzgajalište divljači Branka Bojničića

"Jedu domaću hranu kao što je zob, ječam, tritikal i kukuruz, a preko zime otavu. Košuta živi do 10 godina, a sedam godina se može teliti. Gotovo uvijek okoti jedno lane, u iznimno rijetkim slučajevima dva", pojašnjava Branko.

Hranu za jelene i košute proizvodi sam. Uzgaja kukuruz i žitarice kako bi njegovi ljubimci živjeli što duže i kvalitetnije. Uzgajalište divljači je zemljište veće od sto hektara, a manje od dvije tisuće. Površina zemljišta do 100 hektara s ogradom, koja sprječava divljač od napuštanja je zvjerinjak.

Branko na površini malo većoj od jednog hektara, u svom zvjerinjaku uzgaja dvadesetak grla za svoju dušu i potrebe.

Albino lopatar

"Jelen u svojim najzrelijim godinama teži između 120 i 130 kilograma, a košuta do 70. Prvog jelena i dvije košute sam nabavio u Varaždinu i tako je krenuo moj uzgoj. Svake tri godine mijenjam grla kako u rasplodu ne bi došlo do srodstva. Mogu reći da se dosta ljudi u Hrvatskoj bavi ovom vrstom uzgoja", rekao je Bojničić.

Način života lopatara vrlo je sličan običnom jelenu. Obje vrste imaju dobro razvijena osjetila.
U stadu koje Branko posjeduje, jedan papkar je malo drugačiji od svojih prijatelja. To je albino lopatar kojeg krasi bijela boja po cijelom tijelu.

Ovaj jelen nije tako plah i oprezan kao obični. Razlikuje se u trčanju jer se uzdiže iznad galopirajućih nogu. Njegov hod je vrlo uredan, lako galopira i može preskočiti dva metra visok zid.

Plašljive životinje

"Ovo su poprilično plašljive životinje. Najviše se boje pasa koji se nekad znaju provući ispod ograde, a ustraše se i nepoznatih ljudi. Ne pokušavaju preskočiti ogradu jer za tim nemaju potrebe. Ja ih redovito hranim i oni su zadovoljni svojim smještajem", priča nam Branko.

Muflon je vrsta divlje ovce. Ima crveno-smeđu dlaku s tamnim prugama na leđima, dok mu je na trbuhu krzno nešto svjetlije. Mužjaci imaju velike rogove i za razliku od lopatara nose isti par cijeli život. Njegova domovina je jugoistočna Azija, a sredinom 20. stoljeća uspješno je naseljen u europske zemlje. Tako su tri primjerka ovog papkara završila u Novom Selu.

"Muflon i jelen lopatar mogu živjeti u istom prostoru bez većih problema. Iako muflon zna biti zaštitnički nastrojen zbog mladunaca. Prošle godine jedan muflon je ubio svoju ženku, ali to se rijetko događa. Njemu ne treba velik prostor kao lopataru i jede istu hranu", objašnjava naš sugovornik.

Uz ove papkare na imanju su i golubovi, šarani u ribnjaku, divlje svinje, nekoliko vrsta kokoši, golubovi "prevrtači" i druge životinje. Jeleni i mufloni žive tako u idiličnom okruženju u Novom Selu.


Tagovi

Divljač Uzgoj Jelen Muflon


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]