Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje šuma
  • 31.08.2016. 07:30

Jasen kritično, bukva dostiže europski prosjek

Gledajući stanje šuma 2001. sa sigurnošću možemo reći kako je prošla godina najgora od početka mjerenja, barem kada je postotak značajno osutih stabala u pitanju. Od tadašnjih 48 posto značajno osutih stabala, polako ali sigurno postotak je rastao do današnjih 55.

Foto: bigstockphoto.com,
  • 2.072
  • 95
  • 0

Propadanje i odumiranje stabala je kompleksne naravi i posljedica topografskih, klimatskih, pedosferskih, biotskih i drugih čimbenika. Sustavna istraživanja i praćenja oštećenosti šuma započela su u Hrvatskoj 1987. godine i od tada do danas provode se jednom godišnje.

Povod za pomno praćenje stanja šuma bilo je veliko propadanje jelovih šuma sredinom 80-tih, koje su prve platile cijenu pojave kiselih kiša, globalnog zagrijavanja i povećane zagađenosti zraka.

Svake godine, za djelatnike Hrvatskih šuma, održava se seminar za ujednačavanje kriterija procjene oštećenosti krošanja. Seminar je namijenjen prvenstveno stručnim suradnicima i rukovoditeljima odjela ekologije iz svih Uprava šuma podružnica. Po prvi puta domaćin seminara bila je Uprava šuma podružnica Gospić, a goste su dočekali voditelj podružnice Josip Dasović, rukovoditeljica odjela ekologije Mandica Dasović i upravitelj šumarije Gospić, Mario Stilinović.

Izvještaj o stanju šuma za 2015. godinu

Terenski dio održao se na području gospodarske jedinice Jadovno-Jazbine odnosno šumskog predjela Jadovno na Velebitu. Seminaru i prezentaciji o oštećenosti šuma u Hrvatskoj, pridružili su se i zaposlenici Šumarske savjetodavne službe te djelatnici Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Seminar su vodili djelatnici HŠI dr. sc. Nenad Potočić, dr. sc. Ivan Seletković i dr. sc. Nikola Lacković. Prije odlaska na teren sudionicima su prezentirani rezultati oštećenosti šuma za prošlu godinu. Stanje pojedinih vrsta je i više nego zabrinjavajuće. Prvenstveno se to odnosi na jasen koji je u jako lošem stanju, no na žalost čak niti za bukvu više ne možemo reći da je najmanje oštećena vrsta u Hrvatskoj jer i ona polako dostiže europski prosjek osutosti.

Prve su propale jelove šume

Propadanje i odumiranje stabala je kompleksne naravi i posljedica topografskih, klimatskih, pedosferskih, biotskih i drugih čimbenika. Sustavna istraživanja i praćenja oštećenosti šuma započela su u Hrvatskoj 1987. i od tada do danas provode se jednom godišnje. Povod za pomno praćenje stanja šuma bilo je veliko propadanje jelovih šuma sredinom 80-tih, koje su prve platile cijenu pojave kiselih kiša, globalnog zagrijavanja i povećane zagađenosti zraka.

Na žalost, od tada do danas, cjelokupna situacija sve je gora. Gledajući stanje šuma 2001., sa sigurnošću možemo reći kako je prošla godina najgora od početka mjerenja, barem kada je postotak značajno osutih stabala u pitanju. Od tadašnjih 48% značajno osutih stabala, polako ali sigurno postotak je rastao do današnjih 55%.

Bukva pokazuje trend propadanja

Kada su listače u pitanju, trend pogoršanja kreće se od 17% zabilježen 2001. godine do 34% za prošlu godinu. Kod četinjača za isti vremenski period, postotak značajno osutih stabala penjao se od 23% do 39%. Što se tiče pojedinih vrsta drveća, bukva pokazuje zabrinjavajući trend propadanja.

Oduvijek je to bila naša najzdravija i najotpornija vrsta, pa je tako 2001. procijenjeno ispod 10% značajno osutih stabala bukve. Postotak oko brojke 10 s malim odstupanjima gore ili dolje zadržao se punih 10 godina, sve do 2012. kada je osutost naglo porasla na 17%. Od tada se negativan trend nastavio sve do danas kada je osutost došla do zabrinjavajućih 30%!

Dramatična situacija za jasen

Loše stanje poljskog jasena, na žalost nešto je s čime se šumari suočavaju zadnjih nekoliko godina. Kod ove vrste dogodilo se rapidno pogoršanje zdravstvenog stanja. Jasen je bio zdrava i stabilna vrsta sve do 2009. godine kada je započelo njegovo pojačano sušenje, a situacija u zadnje tri godine može se opisati kao dramatična. Za usporedbu, 2007. osutost je bila 18%, zatim 2009. godine dolazi do naglog pogoršanja te se osutost penje na 28%, da bi do 2015. godine dosegla 50% što znači da je praktički svako drugo stablo jasena lošeg zdravstvenog stanja.

Najgora situacija je u središnjoj Hrvatskoj, žarište ovog problema je oko Zagreba, Siska i Nove Gradiške. Na području UŠP Zagreb značajna osutost jasena je 81%, UŠP Sisak 50 % te katastrofičnih 92% za područje UŠP Nova Gradiška.

Hrastovo stanje se poboljšava

Dobra vijest je zdravstveno stanje hrastovih stabala, iz izvještaja je razvidno kako se broj značajno osutih stabala u samo jednoj godini (2014-2015) smanjio za čak 10% (Q. petraea i Q. robur). Kod jele je već desetljeće ista situacija (2006-2016) koja se kreće oko 75% značajno osutih stabala.

Mediteranska vrsta, alepski bor do 2011. bio je dobrog zdravstvenog stanja, dapače od 2006. situacija se rapidno popravljala (2006- 42%; 2011- 22%), da bi u zadnjih nekoliko godina njegovo zdravstveno stanje ponovno počelo opadati te je sada na 39% značajne osutosti stabala.

Prema procjeni oštećenosti stabala po upravama šuma, pozitivno se ističe UŠP Bjelovar gdje je zdravstveno stanje iznimno dobro, na 264 procijenjenih stabala bukve, kitnjaka i lužnjaka značajna osutost zabilježena je na manje od 3%. Ispod 10% osutosti su i šume na području UŠP Koprivnica. Delnice i Senj već duže vrijeme imaju problem s bukvom, ova nekada iznimno zdrava i otporna vrsta sve je lošijeg zdravstvenog stanja.

Isti problem i u privatnim šumama

Na 680 procijenjenih stabala bukve značajna osutost zabilježena je na preko 50% za područje delničke uprave, dok je na području Uprave šuma Senj značajna osutost bukve 31% na 186 pregledanih stabala. Domaćini u UŠP Gospić govore kako je negativan trend za bukvu i kod njih vidljiv, posebno na pojedinim lokalitetima. Ovdje je na 286 stabala značajna osutost zabilježena na 22%. Osutost stabala na području privatnih šuma nije rađena s velikim uzorkom, pa ćemo navesti samo ukupan broj svih pregledanih vrsta. Od 336 stabala gotovo 40% procijenjeno je kao značajno osuto.

Autor: Irena Devčić, Foto: bigstockphoto.com,


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Jasen Bukva Stanje šuma