Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ilegalna sječa
  • 04.11.2019. 18:00

Ilegalni drvosječe u zasjedi ubili mladog čuvara brazilskih šuma

Paulo Paulino Guajajara, ili Lobo (što na portugalskom znači "vuk"), u petak je lovio u rezervatu Arariboia u brazilskoj državi Maranhao, kada je napadnut i upucan u glavu.

Foto: Youtube/PrintScreen/NewZee PK
  • 1.323
  • 115
  • 0

Ilegalni drvosječe u Amazoni su postavile zasjedu domorodačkoj skupini koja je formirana radi zaštite šume. Jednog mladog ratnika su ubili, a drugoga ranili, objavili su u subotu članovi plemena Guajajara na sjeveru Brazila. 

Paulo Paulino Guajajara, ili Lobo (što na portugalskom znači "vuk"), u petak je lovio u rezervatu Arariboia u brazilskoj državi Maranhao, kada je napadnut i upucan u glavu. Drugi pripadnik Guajajara, Laercio je ranjen, ali je uspio pobjeći, navodi Reuters

Plemena se moraju sama boriti za svoju zemlju

Do sukoba dolazi zbog porasta broja ilegalnih drvosječa i rudara u rezervatu, a sve od kako je predsjednik desnice, Jair Bolsonaro ove godine preuzeto dužnost te obećao kako će zaštićenu zemlju domorodaca otvoriti za gospodarski razvoj. 

Bolsonaro priznao: Moguće je da farmeri podmeću požare u amazonskoj prašumi

"Vlada Bolsonara ima krv domorodaca na svojim rukama. Povećanje nasilja na domorodačkim teritorijama izravan je rezultat govora mržnje i koraka poduzetih protiv našeg naroda", naglašavaju u organizaciji APIB koja se zalaže za prava 900.000 domorodaca. 

Čelnica APIB-a, Sonia Guajajara izjavila je kako brazilska vlada ruši ekološke i domorodačke agencije, a plemena ostavlja da se sama brane od invazije na njihovu zemlju. 

"Vrijeme je da kažemo dosta ovom institucionaliziranom genocidu", rekla je Sonia u svom postu na Twitteru. 

Moramo dići glavu i djelovati, pričao je mladi Lobo

Brazilska savezna policija ispituje okolnosti u kojima je umro Paulino Guajajara, a u APIB-u kažu da njegovo tijelo još uvijek leži u šumi u kojoj je ubijen. 

Guajajara pleme je jedno od najvećih starosjedilačkih skupina u Brazilu sa oko 20.000 ljudi. Čuvare su u šume postavili još 2012. godine. "Katkad se bojim, ali moramo dići glavu i djelovati. Mi se ovdje borimo", rekao je za Reuters mladi Paulino Guajajara u rujnu ove godine prije nego što će krenuti u šumu, prema mjestu gdje se vršila ilegalna sječa. 

"Štitimo našu zemlju i život na njoj, životinje, ptice, čak i pleme Awa koje je duboko u šumi. Priroda doživljava toliko uništavanja, ruše se dobra, zdrava stabla. Taj život moramo sačuvati za budućnost naše djece", rekao je tada Paulino koji je na kraju dao svoj život za život Prirode. 


Tagovi

Ilegalna sječa Amazona Pleme Guajajara Paulino Gauajajara Jair Bolsonaro


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.