Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatske šume
  • 08.01.2021. 15:00
  • Sisačko-moslavačka, Petrinja, Glina, Sisak

Hrvatske šume doniraju ogrjev, trupce, parket, kameni materijal, ali i meso divljači

Na samom šumskom fondu i infrastrukturi nije bilo oštećenja, međutim nekretnine su stradale, kažu nam iz Hrvatskih šuma koje su pokrenule niz mjera pomoći stanovništvu stradalog područja.

Foto: Blanka Kufner (ilustracija)
  • 2.516
  • 94
  • 0

Nakon katastrofalnog potresa koji je pogodio područje Petrinje, Gline, Siska te okolna mjesta, Hrvatske šume, koje i same zbrajaju štete na objektima, razradile su plan za pomoć stradalom stanovništvu i gospodarstvu iz svoje nadležnosti.

"Niz mjera već se provodi, dok ih je nekoliko u pripremi i provodit će se u primjerenim rokovima“, rekli su nam iz ove tvrtke.

Naime, dogovorena je i suradnja s Ministarstvom poljoprivrede odnosno s poduzetnicima iz drvnog sektora okupljenih u Udruženju drvno-prerađivačke industrije pri HGK, kao i samim trgovačkim društvom. 

Obavili sječu u inundacijskom pojasu zbog zaštite nasipa 

Prije svega u vidu donacija proizvoda u svim fazama sanacije, obnove i opremanja objekata. "Naši poduzetnici će prema svojim mogućnostima i raspoloživim kapacitetima solidarno sudjelovati s proizvodima poput drvne građe (letve, daske, grede), ogrjevnog i energenata od drva, podnih obloga (parket, seljački pod), građevinske stolarije, namještaja i ostalih proizvoda iz prerade i proizvodnje namještaja“, pojasnili su iz Ministarstva.

Također, u tijeku je izrada sistematizirane baze proizvoda koji se mogu donirati, prema grupama proizvoda uz prikaz količina i primjerenih rokova.  

Kako nam je otkrila glasnogovornica Hrvatskih šuma Ana Juričić Musa, otvorili su neoštećene lovačke kuće i lugarnice u okolici potresom pogođenih područja za smještaj građana s područja Petrinje, Siska, Gline i okolice koji ne mogu nastaviti život u svojim stambenim objektima.

U tijeku je i doniranje ogrjeva, trupaca, parketa, kamenog materijala, ali i mesa divljači u svrhu opskrbe obrocima stradalog pučanstva u selima i zaseocima. Sjekači su za potrebe Stožera i Hrvatskih voda 31. prosinca i 1. siječnja sječu radili u inundacijskom pojasu zbog zaštite nasipa od pucanja.

"Donesena je Odluka o odgodi plaćanja za kupce drvne sirovine koji su stradali u potresu do 140 dana“, ističe Musa.

Neke zgrade više nemaju dozvolu za korištenje

Na temelju dosad prikupljenih podataka u obilasku, za sada nisu utvrđena veća oštećenja na samom šumskom fondu i infrastrukturi. No, što se tiče nekretnina u njihovom vlasništvu stanje je nešto drugačije.

"Zgrada šumarije Petrinja je pretrpjela značajnija oštećenja tako da nije dobila dozvolu za korištenje. Potrebna su dodatna ispitivanja oštećenosti nosivih zidova i armatura“, objašnjava te dodaje kako još uvijek nije moguć pristup bilo kakvoj sanaciji ili radovima dok se ne ukloni objekt vojarne koji sigurnosno prijeti.

Neupotrebljiva je završila i zgrada šumarije Glina kao i lugarnica Farkašić. "Uredski dio osoblja šumarije Petrinja prebačen je u zgradu Uprave šuma u Sisku i oni već danas rade, a terenski dio osoblja djelomično je u pogonu, otprema se provodi, obilazak i čuvanje također“, kaže glasnogovornica.

Objekti koji su prošli nešto bolje su Poslovna zgrada UŠP Sisak i Lekenik koja je pretrpjela štetu na dimnjacima, ali su oni u međuvremenu uklonjeni. Objekt u Pokupskom također je prošao s manjim oštećenjima te se koristi za svakodnevne aktivnosti.


Tagovi

Potres Hrvatske šume Oštećeni objekti Doniranje Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?