Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plant my tree
  • 06.03.2020. 12:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Hrvatska opet pošumljava, kroz projekt Plant my tree posadit će 10.000 sadnica stabala

Radi se o sadnji graba, hrasta, bagrema i jasena na rok od 99 godina u kojem ne dolazi do krčenja šume ili ekonomske koristi s bilo čije strane, kazala je Dina Vukičević predsjednica Udruge 'Plant My Tree' za jugoistočnu Europu.

Foto: Marinko Petković
  • 1.733
  • 84
  • 0

Zahvaljujući projektu 'Plant-My-Tree', koji je prije 21 godine u Njemačkoj pokrenuo Sören Brüntgens, dnevno se u svijetu posadi 5.000 stabala. U okviru njega će se na području Gunje te Iloka posaditi za početak 10.000 sadnica, čime će se pošumiti više od 15.000 m2 površine, u cilju smanjenja štetnih plinova te poboljšanja klimatskih uvjeta, rečeno je u četvrtak na predstavljanju projekta u Zagrebu na konfereciji za novinare.

Istoj je nazočio i Brüntgens, idejni začetnik i vlasnik ovoga projekata, koji je u međuvremenu postao i veliki prijatelj Hrvatske, pa se tako planira i doseliti u Lijepu našu. Kazao je da je prvi put u Zagrebu, ali da se odmah vidi da u njemu ima puno drveća kao i da su stare platane u centru preživjele. Dodao je da je poslovni čovjek više od 30 godina, ali da profit nije sve, pogotovo ako smo svjesni što se u klimatskom pogledu događa s našim jedinim planetom – zemljom.

Prodao stan u Njemačkoj i posadio nekoliko tisuća stabala

Prema njegovim riječima, o zaštiti okoliša se na globalnoj razini puno priča, ali malo djeluje na zaštiti klime, pa je odlučio sa skupinom istomišljenika pokrenuti globalni projekt sadnje drveća, jer je to najjeftiniji oblik zaštite okoliša. Rezultat je bio više od 178.000 posađenih stabala, zahvaljujući potpori više od 2.000 partnera- tvrtki. Nakon Hrvatske, projekt 'Plant-My-Tree' ide u Kostariku...

Bruntgens je, naime, prodao jedan stan u Njemačkoj i posadio više tisuća stabala. I sve pod motom 'Da generacijama ostavimo svijetu u kojem vrijedi živjeti!'.  

Pokretač hvalevrijedne akcije Sören Brüntgens

Dina Vukičević, predsjednica Udruge 'Planet My Tree' za jugoistočnu Europu, kazala je da su već obišli nekoliko lokacija u Hrvatskoj, gdje planiraju zasaditi. To su osim Gunje i Iloka, lokacije na Kordunu, a radi se o sadnji graba, hrasta, bagrema i jasena na rok od 99 godina u kojem ne dolazi do krčenja šume ili ekonomske koristi s bilo čije strane.  

Pozvala je sve zainteresirane, pojedince, ali i tvrtke da se uključe u ovaj projekt, te pomognu u zaštiti okoliša.

Više stabala u gradovima znači i manju potrošnju energije

Mirka Jozić, pročelnica Ureda za gospodarstvo i zaštitu okoliša Grada Zagreba, kazala je da Grad ima 246 km drvoreda s preko 105.000 stabala na svom području. Više stabala, kaže, znači i potrošnju manje energije, a obećala je i iznalaženje rješenja, slobodnu gradsku parcelu, za sadnju više drveća na gradskim površinama, što sada pojedinci rade na 'svoju ruku'.  

Kolektivna sadnja drveća se nastavlja, rezultati više nego zadovoljavajući

Naime, projekt 'Posadi moje drvo' je obuhvatio sve kontinente zemaljske kugle, s ciljem pošumljavanja radi zaštite okoliša, klime, šuma od  požara, biološke raznolikosti te samim tim i života na zemlji. U Hrvatskoj je lani uspješno provedena akcija 'Posadi drvo ne budi panj!'.

Kako se čulo, Hrvatske šume (HŠ) godišnje posade 8,5 do 9 milijuna sadnica, uz prirodni prirast šuma jer se 47 posto državnog teritorija RH nalazi pod šumama. Novo pošumljavanje PP Medvednica, koja je devastirana, obavljat će se na Svjetski dan šuma 21. ožujka, a Sljemena dan ranije ranije 20. ožujka.


Tagovi

Sadnja drveća Plant my tree Sören Brüntgens


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?