Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvna industrija
  • 03.11.2013. 08:13

Hoćemo li sačuvati hrvatsko drvo?

"Zabranite Šumama izvoz trupaca da bismo preživjeli" - Hrvatska mora sačuvati drvnu sječku za vlastite potrebe

Foto: freepik.com
  • 458
  • 38
  • 0

Drvna industrija mora postati strateška grana u svim zemljama jugoistočne Europe, što će omogućiti i jednostavniji pristup fondovima Europske unije koji financiraju projekte u prekograničnoj suradnji. Jedan je to od zaključaka 4. kongresa pilanara jugoistočne Europe koji je u srijedu održan u Slavonskom Brodu u organizaciji Hrvatskog drvnog klastera.

Stručni skup predstavnika pilanarske industrije i šumarstva, trgovaca drvom i dobavljača tehnologije na ovogodišnjem Kongresu, okupio je oko 250 sudionika iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Austrije i Mađarske. Kongres je otvorila Aida Kopljar, voditeljica Sektora drvne industrije. Kako opstati, kako zadržati tržišne pozicije, otvoriti nova tržišta te istovremeno ulagati u razvoj i moderne tehnologije koje će drvoprerađivačke pogone učiniti profitabilnim, glavna su pitanja s kojima se susreću pilanari u svim zemljama regije. Od prošlog kongresa, ističu prerađivači drveta, sve se promijenilo, ali na gore.

Drvna industrija nema dovoljno sirovine da bi radila, a problem je u Hrvatskim šumama, smatraju pilanari. Rješenje vide jedino u zabrani izvoza trupaca i drva za biomasu. "Ako je drvna industrija od nacionalne važnosti, onda je važno i da se naš resurs preradi u Hrvatskoj, odnosno da ne izvozimo sirovinu, što donosi povećanu zaposlenost i ostale efekte".

"Bez obzira na to što su drvni peleti svjetski hit i što ih se ne može proizvesti koliko ih se traži, osnovni je problem sirovina. Zbog toga tražimo od ministarstva i Hrvatskih šuma da proizvođači peleta u RH dobiju višegodišnje ugovore za sirovine".

Drvna industrija Hrvatske ne pamti tako niske brojke, a u lipnju ove godine objavljeno je da ukupno zapošljava samo 19.700 radnika, dok je u posljednje četiri godine samo u sektoru pilana propalo 25% tvrtki. S kongresa je upućen apel Ministarstvu poljoprivrede neka što prije odluči je li važnije da Hrvatske šume posluju s dobiti, a drvna industrija bilježi gubitke i zatvaranje proizvodnje uz gašenje radnih mjesta.

S obzirom da u Europi slijedi usvajanje nove Strategije za šumarstvo i drvnu industriju čija je glavna poruka reindustrijalizacija sektora, to bi trebala iskoristiti i Hrvatska. Procjene govore kako će već 2016. zbog agresivne ekspanzije korištenja drvne sječke za bioenergiju, članicama Europske unije nedostajati čak 63 milijuna prostornih metara sirovine.

Foto: freepik.com


Tagovi

Drvna industrija Drvo Kongres Pilanari Izvoz Drvne sječke

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]