Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lovačko društvo "Rumenka"
  • 28.07.2018. 14:30

Fazančići napreduju - od štetočina ih čuva morka

Zbog iritantnog, piskavog glasa od kojeg zaziru pacovi i druge štetočine, u volijeri Lovačkog društva "Rumenka" zajedno sa fazanskim podmlatkom boravi bar po jedna morka. O fazanima svakodnevno brinu lovci, a kako tvrde najveći problemi su im krivolov, psi lutalice i trovanje divljači zbog prskanja useva.

Foto: Dušan Knežić
  • 1.368
  • 144
  • 0

Lovci iz Rumenke, mesta nadomak Novog Sada, suočeni su sa uobičajnim problemima koje imaju ljubitelji prirode i lova u blizini velikog grada. Stanište za divlju faunu se iz godine u godinu smanjuje. U lovištu niču vikendice i često nelegalno izgrađeni objekti. Na divlje deponije baca se smeće, remize se uništavaju... Osim toga, sporadično se pojavljuje i krivolov, a klasična muka karakteristična za okolinu velikih urbanih centara je prisustvo velikog broja pasa lutalica.

I psi lutalice ugrožavaju divljač

"Recept" je poznat: kada nekom vlasniku dosadi pas ili više nema želje i(li) mogućnosti da se stara o njemu, samo ga izbaci nadomak grada. A napušteni psi posle izvesnog vremena postaju predatori koji uništavaju plemenitu divljač, a da pri tom lovci nemaju nikakvih zakonskih mogućnosti da ih suzbijaju.

Fazani opstaju zahvaljujući fazaneriji

U takvim okolnostima, divljači je sve manje. Da bi se brojnost plemenite divljači u lovištu popravila, Rumenčani su pre nekoliko godina napravili fazaneriju, kroz koju svake sezone prođe na stotine fazanskih pilića. Krajem juna, iz Bogojeva je u rumenačku fazaneriju stiglo 500 fazančića starosti šest nedelja. Lovci ih svakodnevno obilaze, hrane i brinu se o njima, a kada nisu tu, glavni čuvar fazanerije je  - morka!

Fazančiće čuva morka

Naime, poznato je da morke ili biserke, kako se u nakim krajevima nazivaju, imaju piskav, prilično iritantan način oglašavanja, što i u ovom slučaju ima primenu u praksi. "Znamo da su se  morke nekada koristile u mnogim domaćinstvima kao dobra zaštita, pre svega od pacova, koje rasteruje njen piskav glas. Zbog toga u jatu fazančića uvek imamo bar jednu morku i do sada nismo imali problema", objašnjava predsednik Lovačkog društva "Rumenka", Dušan Kolarski.

U agvustu u lovištu novih 300 fazana

On naglašava da su fazančići dobrog zdravlja, solidno napreduju, te da su slučajevi mortaliteta u jatu minimalni. "Planiramo da do 20. avgusta u lovište pustimo 300 jedinki. Ostatak jata će i dalje boraviti u volijeri. U drugom delu lovne sezone, tokom decembra i januara, fazanske petlove koji su preostali ćemo pustiti u lovište kao dopunu, a ženke će se koristiti za priplod. Vodimo računa o matičnom jatu, a u praksi se dobro pokazao sistem u kojem na četiri ženke dolazi jedan petao", napominje Kolarski.

Nema dovoljno zečeva

Kao i u većini lovišta širom Srbije, i u rumenačkom godinama vlada deficit zečeva. I o tome se vodi računa, te lova prethodnih sezona ili nije bilo, ili je sveden na minimum. Osim blizine velikog grada i svega što ona donosi, Kolarski smatra da je glavni problem smanjenja broja zečeva i nekontrolisanoj upotrebi hemijskih preparata u poljoprivredi.

"Uobičajna pojava je da se prska strnjika koja ostane posle kosidbe žita, što dovodi do uginjavanja mladunaca i steriliteta kod ženki. Verovatno je to jedan od razloga smanjenja broja i srneće divljači", zaključuje Kolarski.


Tagovi

Fazani Morke Divljač Lov Rumenka Novi Sad Dušan Kolarski


Autor

Dušan Knežić

Više [+]

Poljoprivrednji inženjer, novinar i lovac. Novinarstvom se bavi od 2002. godine. Moto kojim se vodi je "Usuditi se, to je cena napretka".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate kako izgleda proces proizvodnje metle? Uskoro čitajte opširnije na Agroklubu.